Nieuws
Lukasz Greinke (havenautoriteit Gdansk) en Allard Castelein (HbR) op Transport Logistic München (foto: HbR)

Intermodale routeplanner Navigate operationeel in Sohar en Gdanskredactie | woensdag 5 juni 2019
Havenbedrijf Rotterdam

Routeplanner Navigate is sinds 5 juni operationeel in de havens van Gdansk en Sohar (Oman). De door Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelde applicatie stelt importeurs en exporteurs in staat de beste vervoersopties te kiezen voor containers die ze willen verladen.

Volgens Allard Castelein, ceo van HbR, past de intermodale routeplanner bij de ambitie om van de Rotterdamse haven de slimste ter wereld te maken. "Door het voortouw te nemen in de digitale transformatie, wordt de haven van Rotterdam efficiënter, betrouwbaarder en concurrerender. Hoe meer havens gebruik gaan maken van Navigate, hoe waardevoller de applicatie wordt.”

In 2017 lanceerde het Havenbedrijf Rotterdam Navigate. Deze tool geeft inzicht in verbindingen en bedrijven en van havens. Navigate geeft een compleet overzicht van de deepsea-, shortsea verbindingen van 550 havens ter wereld. En koppelt deze aan de beschikbare spoor- en binnenvaartverbindingen. Daarnaast laat de ‘empty depot planner’ zien waar lege containers kunnen worden opgehaald en achter gelaten en bevat Navigate ook een online bedrijvengids die inzicht biedt in de aanwezige bedrijven in het havengebied.

Aan de hand van het gekozen vertrekpunt en de gewenste bestemming biedt de routeplanner diverse opties. Per route worden de mogelijke zeeverbindingen en de opties per spoor binnenvaart of truck naar de bestemming in het achterland gepresenteerd. De ingebouwde bedrijvengids maakt het mogelijk om contact te leggen met de aanwezige bedrijven en offertes op te vragen.

Slim wordt de norm

Lukasz Greinke, voorzitter van de raad van bestuur van de havenautoriteit van Gdansk: “Voor ons als snelst groeiende haven van Europa is de druk groot om de lat ieder jaar weer hoger te leggen om het reeds behaalde momentum vast te houden. De toekomst van de maritieme sector ligt niet alleen in de ultramoderne infrastructuur maar ook in de digitalisering die daarmee samengaat. Navigate is een van deze geavanceerde slimme oplossingen die de komende jaren de norm zullen gaan bepalen. Dankzij deze applicatie kunnen onze klanten sneller dan ooit verbinding leggen met de hele toeleveringsketen, deze verkennen en vergelijkingen maken – en dat is precies wat wij willen bieden.”

Ook Anacin Kum, ceo van Hutchinson Ports Sohar, is enthousiast over Navigate. "Met de toevoeging van meer operationele gegevens zal Sohar Navigate steeds waardevoller worden om de efficiëntie binnen de toeleveringsketen te verbeteren. Het zal ook zichtbare en praktische opties bieden voor importeurs- en exporteursgroepen in Oman en daarbuiten, die meestal op logistieke dienstverleners steunen.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland