Inspectierobot voor ballasttanks | Maritiem Nederland
Nieuws

Inspectierobot voor ballasttanks

Jan Spoelstra | maandag 24 november 2014
Toeleveranciers

Als het aan Universiteit Twente ligt, zijn gevaarlijke en dure inspecties van ballastwatertanks verleden tijd.

Een aantal projectpartners in de Duits-Nederlandse grensregio, waaronder de Universiteit Twente, heeft een inspectierobot ontwikkeld die ballastwatertanks van schepen inspecteert. De robot beweegt zich voort over een vooraf in de tanks ingebouwde rail.

“Het inspectiewerk aan ballasttanks is erg duur en gevaarlijk. Een dokbeurt kost zo 700.000 euro, terwijl een schip dan ook nog eens geen geld verdient”, zo laat promovendus Dian Borgerink van de vakgroep Robotics and Mechatronics van de Universiteit Twente weten. “We zijn dit project gestart naar aanleiding van een vraag van de Meyer Werft in Papenburg die af wil van tijdrovende en gevaarlijke handmatige inspecties.”

Borgerink: “Ik heb met eigen ogen een ballastwatertank van een vrachtschip van binnen gezien. Na een vaart is het er glad van de algen en zit hij vol giftige gassen. Bovendien is zo’n tank door spanten, buizen en kabels bijna ontoegankelijk. Het besef dat er mensen in moeten voor inspectie is voor mij een extra motivatie om de robotarm te ontwikkelen.”

Borgerink en zijn collega’s kregen tijdens het ontwerp van de mechanische arm te maken met veel uitdagingen. De arm moest opvouwbaar zijn, licht van gewicht en nauwkeurig. Het onderzoek werd eerder al gepresenteerd op IROS 2014 in Chicago, een toonaangevende conferentie op het gebied van robotica en automatisering.

De partijen die aan RoboShip meewerken, hebben een aantal innovaties samengebracht. Zo ontwikkelde Imotec een slimme en kostenefficiënte rail, DFKI een autonoom voertuig voor die rail, Incas³ de sensoren, Xsens de navigatie in de tank en zorgt de Universiteit Twente ervoor dat hiermee de nauwkeurige inspectie van ballastwatertanks plaatsvindt. Scheepswerf Meyer Werft in Duitsland is eveneens aangehaakt en gaat RoboShip integreren in de bouw van schepen. Het project wordt gefinancierd door het Europese Interreg programma.

Als het aan Borgerink ligt, wordt het eerstvolgende schip dat uit het droogdok in Papenburg drijft voorzien van een rail. “Als die rail maar ingebouwd is, kunnen we in de komende jaren de meest doorontwikkelde robot door de tanks laten rijden.”

Partners Maritiem Nederland