Innovatieprijs voor connected vessel platform Damen | Maritiem Nederland
Nieuws
Het team van Damen met research manager Toine Cleophas (derde van links) en CIO Aart Rupert (uiterst rechts).

Innovatieprijs voor connected vessel platform DamenRedactie | dinsdag 22 september 2020
Scheepsbouw

Damen Shipyards Group en Tata Consultancy Services (TCS) hebben de CIO Magazine Innovation Award 2020 voor het Connected Vessel Platform Triton. Het IoT platform past bij de strategie van Damen om de meest duurzame, digitaal verbonden scheepsbouwer te worden en zijn klanten een service te bieden die de hele levenscyclus van zijn producten omvat, van verkoop tot ontmanteling.

Met het platform zijn Damen-schepen uitgerust met 10.000 à 15.000 sensoren, die verschillende gegevens verzamelen. Bijvoorbeeld over de hoeveelheid brandstof, vers water en olie die is opgeslagen in de tanks aan boord of motorprestatie-indicatoren zoals vermogen, toerental of brandstofverbruik.

Deze informatie wordt doorgestuurd naar het Connected Vessel Platform. Dit maakt Damen-schepen niet alleen slimmer, maar ook klanten plukken daar de vruchten van. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk een schip op afstand te volgen. De gepresenteerde informatie kan worden toegepast om de efficiëntie tijdens het gebruik te optimaliseren, de meest efficiënte routes te varen en zowel het brandstofverbruik als de uitstoot te verminderen. Het kan ook helpen bij preventief onderhoud, waardoor mogelijk dure reparaties worden vermeden en de uptime van het schip wordt gemaximaliseerd.

Breder doel

Damen en zijn klanten zijn niet de enigen die profiteren van Triton. Het doel van het bedrijf was om een ​​platform te ontwikkelen van waaruit het informatie kan delen en samenwerking kan stimuleren in de hele maritieme toeleveringsketen, waardoor de maritieme efficiëntie en duurzaamheid verder worden verbeterd.

CEO Arnout Damen: “Damen investeert aanzienlijk in digitalisering. De verdere connectiviteit van onze schepen is cruciaal om onze klanten oplossingen te bieden voor de gehele levenscyclus. Meer nog, digitalisering stimuleert de evolutie van onze producten – en de producten binnen het maritieme ecosysteem – waardoor de efficiëntie wordt verbeterd en de duurzaamheid wordt gestimuleerd. Als familiebedrijf denken we constant aan het borgen van de levensvatbaarheid van onze industrie op lange termijn voor de volgende generatie.”

Nieuwe horizonten verkennen

Chief Information Officer Aart Rupert nam de innovatieprijs voor het Connected Vessel Platform Triton in ontvangst en bedankte zijn team en partner TCS. “Dit platform illustreert onze doelstelling om onze schepen slimmer en beter verbonden te maken met ons ecosysteem om zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst. We zijn verheugd om nieuwe horizonten te blijven verkennen. We hopen dat de nieuwe technologie die we toepassen op een industrie die bijna zo oud is als de mensheid, ook andere bedrijven en sectoren zal inspireren om bedrijfsmodellen te ontwikkelen die zullen helpen hun relevantie voor de toekomst te behouden.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland