Sleephopperzuiger Anchorage te water bij Barkmeijer | Maritiem Nederland
Nieuws
De nieuwe sleephopperzuiger 'Achorage' aan de kade in Harlingen.

Sleephopperzuiger Anchorage te water bij BarkmeijerRedactie | vrijdag 24 januari 2020
Scheepsbouw, Baggeren

Op 24 januari is sleephopperzuiger 'Anchorage' te water gelaten bij Thecla Bodewes in Harlingen. Het 3000 m3 grote baggerschip is uitgerust met een dieselelektrische installatie, ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen Barkmeijer Shipyards en D&A Electric, om op efficiënte wijze de energievoorziening te regelen voor het varen, baggeren en lossen. 

Dankzij de dieselelektrische voortstuwing is het brandstofverbruik en de emissie sterk gereduceerd. Voor de besturing en bewaking van het baggerproces heeft Barkmeijer in samenwerking met specialisten een intelligent automatiseringspakket ontwikkeld, wat niet alleen resulteert in hoge baggerprestaties, maar ook is er slechts een bemanning van 7 tot 8 man nodig om het schip te varen, laden, lossen en te onderhouden.

Winning van zand en grind

Het 105,90 m lange en 15,85 m brede baggerschip heeft een diepgang van 6,94 m en beschikt over een ruime accommodatie voor 14 bemanningsleden. Het schip is als sleephopperzuiger speciaal geschikt voor de winning van zand en grind op zee en kan 3.000 m3 in één uur laden met een onderwaterpomp opgenomen in de zuigbuis. De pomp perst het zand/water- of grind/water-mengsel in de 'hopper' (laadruim van het baggerschip). Tijdens de reis naar de loshaven wordt het  water uit zand of grind gepompt. Aangekomen in de loshaven kan de lading 'droog' gelost worden. Het lossen gebeurt door de aan boord geïnstalleerde loswagen met grijper en het zand of grind wordt via transportbanden naar de wal gebracht.

Het moderne baggerschip is volledig in Nederland ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met Nederlandse toeleveranciers voornamelijk uit het Noorden van Nederland. Het ontwerp en de bouw van het baggerschip, met bouwnummer 347, is verzorgd door Barkmeijer Shipyards te Stroobos, onderdeel van de Thecla Bodewes Shipyards Groep. In april 2019 is het casco versleept naar de werf in Harlingen, waar het schip verder is afgebouwd in opdracht van De Hoop Terneuzen, een leverancier voor producten en diensten voor de bouw.

De komende maanden wordt de Achorage verder in bedrijf gesteld. Het schip zal voor de zomer 2020 de  vloot van De Hoop versterken.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland