Innovatie Wärtsilä zorgt voor beter rendement schroef | Maritiem Nederland
Nieuws
Door het richten van de wateraanstroom naar de schroef kan het rendement worden verhoogd (beeld: Wärtsilä)

Innovatie Wärtsilä zorgt voor beter rendement schroefredactie | dinsdag 14 november 2017
Scheepsbouw, Europort 2017

Het is nog altijd mogelijk het rendement van conventionele scheepsmotoren te verbeteren. De EnergoFlow, die motorenfabrikant Wärtsilä introduceerde tijdens Europort 2017, zorgt ervoor dat de schroef een hoger rendement krijgt door de wateraanstroom naar de schroef te richten. Met deze vinding is volgens Wärtsilä een besparing tot 10 procent op het brandstofgebruik mogelijk.

Bij het ontwikkelen van de vinding is Wärtsilä niet over één nacht ijs gegaan. De nieuwe generatie ‘pre-swirl stators’ is het resultaat van jaren onderzoek en testen met schaalmodellen en metingen op ware grootte op zee, aldus de Finse motorenfabrikant.

Het ontwerp van de EnergoFlow zorgt ervoor dat één deel van de waterstroom bij het achtersteven in de tegenovergestelde richting van de draairichting van de propellor wordt geleid. De meerdere bladen (vinnen) van de stator, die zijn bevestigd aan de romp van het schip, optimaliseren de toestroom naar de propeller en voorkomen energieverlies. De gewelfde vinnen beperken de weerstand. De ring die de vinnen bij het uiteinde verbindt, zorgt voor een robuuste mechanische constructie.

Brandstofbesparing

“Wärtsilä’s innovatie stelt scheepseigenaren in staat brandstof te besparen. De EnergoFlow zorgt ervoor dat de schroef een hoger rendement krijgt, door het richten van de wateraanstroom naar de schroef”, zegt Tamara de Gruyter, vicepresident bij Propulsion System Services. “Dankzij een efficiëntere voortstuwing en de daaruit voortvloeiende energiebesparing zorgt EnergoFlow voor een verminderde uitstoot. Investeringen in energie-efficiënte oplossingen zorgen voor kostenbesparingen, dragen bij aan de naleving van maritieme regelgeving en verminderen de gevolgen voor het milieu.”

De impact van de voortstuwingsinnovatie op het brandstofverbruik is het grootst bij toepassing in bulkschepen, tankers en andere schepen met een grote blok coëfficiënt. Bij bulkschepen kan een brandstofbesparing tot 10 procent worden gerealiseerd.

Afhankelijk van het scheepstype betaalt de investering zich volgens Wärtsilä in één of twee jaar terug. De EnergoFlow is niet alleenbeschikbaar voor nieuwe schepen, maar ook voor schepen die al in gebruik zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland