Innovatie bij ‘Onze Vloot’ | Maritiem Nederland
Nieuws

Innovatie bij ‘Onze Vloot’Bart Stam | woensdag 23 augustus 2006

Het jubileumcongres van ‘Onze Vloot’ op zaterdag 3 juni in Den Haag, waaraan ruim 150 mensen deelnamen, besteedde volop aandacht aan innovatie in de maritieme sector. Zo behandelden Fred van der Wal en Kommer Damen de nieuwste technologische ontwikkelingen bij respectievelijk MARIN en Damen Shipyards.

Volgens Damen is niet subsidie, maar concurrentie de belangrijkste drijfveer voor innovatie. “Concurrentie houdt bedrijven scherp en dwingt hen op zoek te gaan naar nieuwe scheepstypen- en -modellen, materialen en productietechnieken.” Vaak gaat het volgens Damen om het doorontwikkelen van bestaande schepen, waarbij werven steeds meer samenwerken met toeleveranciers, onderzoeksinstituten en universiteiten. Een goed voorbeeld is de bijlboeg, waarmee Damen nu zijn eerste patrouillevaartuigen bouwt. Deze vlijmscherpe boeg zorgt tot 35 knopen voor een lagere weerstand van het schip. In feite is de bijlboeg een doorontwikkeling van het enlarged ship uit 1995, waarbij een schip van 26 meter werd verlengd tot 33 en 40 meter. Bij dat project bleek dat de boegvorm voor verbetering vatbaar was. Bij het Bijlboeg-project, dat in 2003 begon, zijn ook TU Delft, MARIN, Koninklijke Marine, US Coastguard en Koninklijke Schelde Groep betrokken.

Volgens Fred van der Wal heeft ons land kennisinstituten als MARIN nodig om internationaal mee te blijven spelen. Zeker nu bijvoorbeeld containerschepen van 15.000 TEU, two-stroke-scheepsmotoren van 90.000 kilowatt, cruiseschepen van 400 meter lang en 5.000 passagiers in aantocht zijn, en kustvaarders met snelheden van 50 tot 60 knopen. “Marin is eigenlijk universiteit en ingenieursbureau in één,” aldus Van der Wal. Het Wageningse instituut is goed voor een jaaromzet van 28,4 miljoen euro, waarvan 60 procent voor buitenlandse opdrachtgevers. Belangrijke opdrachtgevers zijn momenteel Northrop Grumman, Maersk, IHC, Imtech, Statoil en Heerema. Daarnaast trekt MARIN jaarlijks 30 tot 35 studenten, waarvan 5 promovendi.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland