Ingezonden: Van Speijk | Maritiem Nederland
Nieuws

Ingezonden: Van Speijk

Mr. P.L. Nutters, KTZA b.d. | donderdag 16 november 2006

Geachte redactie,

 

In Maritiem Nederland nummer 7 memoreert Ronald de Jong het feit dat het 175 jaar geleden is dat Van Speijk als commandant zijn schip, ‘Zr.Ms. Kanonneerboot 2’, opblies. Van Speijk en zijn bemanning kwamen daarbij om. Van Speijks laatste woorden, “Dan liever de lucht in,” werden een gevleugelde uitdrukking.

 

Tot mijn spijt en ongenoegen vergelijkt De Jong deze heldendaad met tegenwoordige (terroristische) zelfmoordacties en besluit “dat we (daarom) een beetje met hem in onze maag zitten.” Met deze vergelijking toont De Jong aan weinig maritiem historisch besef te hebben en doet hij geen recht aan de heldendaad van Van Speijk.

 

De mensen die zichzelf heden ten dage opblazen, doen dat om geheel andere en veelal fanatieke motieven, gericht op het veroorzaken van dood en verderf onder onschuldige burgers. Dit waren niet de beweegredenen van Van Speijk. Het is dan ook onjuist het beeld van Van Speijk als voorbeeld voor de jeugd te devalueren door zijn daad van 175 jaar geleden op één lijn te stellen met bijvoorbeeld de bomaanslag in de Londense underground, wat De Jong in feite doet.

 

Roem kan dan wel betrekkelijk zijn, zoals De Jong ten slotte concludeert, maar deze vergelijking gaat toch te ver. De Van Speijk-mast bij het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder kan wat mij betreft dan ook gerust blijven staan.

Partners Maritiem Nederland