Informatiecentrum SHIP over nieuwe zeesluis IJmuiden | Maritiem Nederland
Nieuws
Het informatiecentrum SHIP, ten noorden van de bouwlocatie voor de nieuwe zeesluis in IJmuiden.

Informatiecentrum SHIP over nieuwe zeesluis IJmuiden

Op vrijdag 31 maart opent informatiecentrum SHIP in IJmuiden zijn deuren. Vlakbij de bouwlocatie krijgen bezoekers uitgebreide informatie over de grootste zeesluis ter wereld (500 x 70 x 18 meter), het Noordzeekanaal, de Amsterdamse havenregio en technische beroepen voor jongeren.

“We verwachten tussen de 30.000 en 50.000 bezoekers per jaar”, aldus Anneke Been, projectleider van het Sluis- en Haven InformatiePunt, kortweg SHIP. “Dat baseren we op de grote belangstelling voor grote nautische en civieltechnische bouwprojecten in Nederland. Zo trekt FutureLand op Maasvlakte 2 jaarlijks 130.000 à 150.000 belangstellenden. Daarnaast zijn we zeven dagen per week open van negen tot zes uur.”

Volgens Been mikt SHIP niet alleen op het grote publiek maar ook op specialistische doelgroepen als ingenieurs, buitenlandse toeristen, omwonenden, scholieren én bedrijven. “Voor ondernemingen en hun zakelijke partners hebben wij geschikte vergaderzalen en ontvangstmogelijkheden.”

Afgezien van de betonnen fundering bestaat SHIP geheel uit een demontabele, houten constructie. De begane grond en de drie verdiepingen zijn goed voor 850 m². Er staat in een zaal van 300 m² een groot schaalmodel van de nieuwe zeesluis en de directe omgeving. Daarnaast zijn er interactieve informatiepanelen en videowalls over het Noordzeekanaal en Amsterdams havenregio. Ook heeft SHIP een apart leslokaal voor scholieren en jongeren over technische beroepen in het havengebied. Er is tevens een restaurant met uitzicht op het Noordzeekanaal.

SHIP kost 3,2 miljoen euro, inclusief de exploitatie voor vijf jaar. In 2022 wordt het centrum weer afgebroken, vandaar de demontabele houtconstructie.

Meer informatie over SHIP vindt u hier

Partners Maritiem Nederland