Industrial Merchant te water | Maritiem Nederland
Nieuws

Industrial Merchant te waterJan Spoelstra | donderdag 17 oktober 2013
Zeevaart, Scheepsbouw

Bij Peters Shipyards in Kampen is het laatste schip met de projectnaam Sole te water gelaten. Tevens werd de kiel gelegd voor een nieuw schip voor CFL.

Op 4 oktober werd bij Peters Shipyards in Kampen de ‘Industrial Merchant’ gedoopt en te water gelaten. De Industrial Merchant is het zesde schip in een serie tienduizendtonners voor CFL (Canada Feeder Lines), met de projectnaam Sole: de grootste schepen ooit op de locatie in Kampen gebouwd.

Bijzonder aan deze schepen is dat het een groot open ruim (15x70 meter) combineert met een relatief laag tonnage. Schepen met een dergelijk ruim meten meestal 15.000 ton of meer. Ondanks de geringe diepgang is het schip door zijn breedte stabiel genoeg om het met twee eigen 80 ton kranen te laden en lossen.

Door het flexibele operationele profiel, waarbij het schip met uiteenlopende lading qua gewicht en volumen vaart, is gekozen voor een ontwerp zonder bulbsteven. Een bulbsteven geeft een schip namelijk maar één optimale diepgang waarbij het zuinig vaart.

Voorafgaand aan de tewaterlating werd de kiel gelegd voor een nieuw schip van CFL van het type DP2 Caranx 11000. CFL wil hier nog niet veel over kwijt omdat het schip nog niet uitgeëngineerd is. Het zou om een 11.000 ton schip gaan, met roerpropellers, de accommodatie voorop en net als de Sole-serie met twee kranen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland