IJsbreker-onderzoeksschip Nuyina maakt proefvaarten | Maritiem Nederland
Nieuws
RSV Nuyina wordt gesleept vanaf Galati (Roemenië). In de nacht van 29 augustus komt het schip aan in Vlissingen.

IJsbreker-onderzoeksschip Nuyina maakt proefvaartenRedactie | vrijdag 28 augustus 2020
Scheepsbouw

Damen werkt sinds 2016 aan het Australische Antarctic Supply Research Vessel (ASRV) 'Nuyina'. Deze ijsbreker en drijvend laboratorium gaat onderzoek doen in de Zuidelijke Oceaan en rond Antarctica. Na de bouw van het schip op de werf in Galati, wordt het schip nu in bedrijf gesteld en gereed gemaakt voor proefvaarten vanuit Vlissingen. 

Research & Supply Vessel Nuyina - spreek uit: noy-yee-nah - is een van de meest geavanceerde wetenschappelijke onderzoeksschepen ter wereld. het complexe project wordt van het begin af aan geleid vanuit Vlissingen door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS). Hierbij wordt gebruik gemaakt van de expertise die is opgedaan bij de bouw van Nederlandse marineschepen. “De launching customer opdrachten voor de Nederlandse marine zorgen ervoor dat dit soort complexe opdrachten vanuit Australië bij ons worden neergelegd. We zijn enorm trots dat we dit project mogen uitvoeren”, zegt DSNS-directeur Hein van Ameijden. 

Maatje Karel Doorman

Met een lengte van ruim 160 m is het schip iets kleiner dan Zr.Ms. Karel Doorman, maar qua staalgewicht vergelijkbaar met het in 2015 opgeleverde logistieke ondersteuningsschip van de marine. De ijsbreker is bestemd voor de Australian Antarctic Division (AAD die zich richt op de bevordering van wetenschappelijke, strategische, ecologische belangen van Australië in de Zuidelijke Oceaan en op Antarctica. Het schip krijgt accommodatie voor 116 wetenschappers en voor 32 bemanningsleden. Naast wetenschappelijk onderzoek wordt het schip ook ingezet om de permanente onderzoeksstations op Antarctica en Macquarie Island te bevoorraden. Mocht het schip komen vast te zitten in het ijs, dan zijn voorraden aan boord om zes maanden te overleven.

De Nuyina is van Galati naar Vlissingen gesleept, waar het verder in bedrijf wordt gesteld. Naar verwachting zal het schip in de nacht van 28 op 29 augustus arriveren op de rede van Vlissingen, waarna het op de werf van Damen wordt afgemeerd. Het schip wordt in 2021 opgeleverd, waarna het gaat opereren vanuit de thuishaven Hobart op Tasmanië, waar het hoofdkwartier van de AAD is gevestigd.

Uitdagendste nieuwbouwproject

Maritiem Nederland maakte in oktober 2017 een reportage over de bouw van RSV Nuyina, destijds bestempeld als "het uitdagendste nieuwbouwproject van Damen Shipyards". 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland