IJmuiden verwelkomt eerste deur nieuwe zeesluis | Maritiem Nederland
Nieuws
Na een reis van 26.000 km is de eerste sluisdeur op de plek van bestemming (foto: RWS)

IJmuiden verwelkomt eerste deur nieuwe zeesluis

redactie | woensdag 23 januari 2019
Zeesluis IJmuiden

Op 20 januari is de eerste van in totaal drie deuren van de nieuwe zeesluis aangekomen in IJmuiden. Met een tussenstop op de Tweede Maasvlakte heeft de deur ruim 26.000 km afgelegd vanaf Zuid-Korea. De laatste etappe van 80 km over de Noordzee nam 30 uur in beslag en verliep rimpelloos.

Minister Van Nieuwenhuizen is blij met de aankomst van de deur: "Het arriveren van de eerste sluisdeur is een mijlpaal voor dit project en de start van een nieuw hoofdstuk in de bouw van de grootste zeesluis ter wereld." De sluisdeur met een afmeting van 72 meter lang, 24 meter hoog en 11 meter breed is drijvend naar IJmuiden gesleept. De gesloten constructie is te vergelijken met een schip. De deuren hebben luchtkamers waardoor ze ondanks hun gewicht van 3000 ton blijven drijven. Ballasttanks gevuld met water zorgden voor de stabiliteit.

Het transport is erg weersafhankelijk. Zo bepalen de hoogte van de golven en de kracht en richting van de wind of er gevaren wordt. Daarnaast is er hoogtij in IJmuiden nodig om de diepstekende deuren door de Noordersluis te slepen. De komende periode worden, zodra het weer het toelaat, ook de andere twee deuren van de Maasvlakte naar IJmuiden gesleept.

Afbouw in Nederland

Alle techniek die noodzakelijk is om de deuren goed te laten functioneren is in Nederland gefabriceerd en wordt hier ingebouwd. Het gaat om de elektrische en de hydraulische installaties zoals rolwagens, de aandrijving van de deuren en de technische ruimtes. Een van de deuren wordt afgebouwd in een uitgegraven deel van de toekomstige kolk van de nieuwe zeesluis. De andere twee in het westelijk havengebied van Amsterdam.

De drie deuren zijn op 6 december in Nederland aangekomen vanuit Zuid-Korea. Op de Tweede Maasvlakte zijn ze van het transportschip de Talisman gehaald door het schip gedeeltelijk af te zinken. Hierdoor gingen de deuren drijven. Vervolgens zijn ze recht op gezet door ze 90 graden te kantelen. Dit kon niet in IJmuiden omdat daar onvoldoende diepte is. Ook zou het schip tijdens het afzinken de doorgang van de sluizen gedurende een etmaal volledig blokkeren.

Partners Maritiem Nederland