IHC Waterhammer operationeel | Maritiem Nederland
Nieuws
IHC Waterhammer operationeel

IHC Waterhammer operationeelIHC Hydrohammer heeft succesvol zeewater in plaats van olie gebruikt voor de aandrijving van de milieuvriendelijke heihamer.

Voor het verankeren van een pipeline end manifold (PLEM), 210 kilometer ten westen van Mumbai (India), werd in april een S-90W IHC Waterhammer ingezet. IHC Hydrohammer en Swiber Offshore Construction heiden vier heipalen de zeebodem in. Bijzonder aan het project is dat als aandrijfmedium van de heihamer geen hydraulische olie maar zeewater gebruikt wordt. Volgens Barry Stolp, marketing manager van IHC Hydrohammer, heeft dit als grote voordeel dat olielekkage volledig is uitgesloten. Aan boord van het offshore constructieschip wordt het water aangezogen, gefilterd en op druk gebracht. Een enkele slang leidt het water vervolgens naar de diepwater heihamer.
“Een andere groot voordeel van heien met water is dat er geen retourleiding nodig is”, zegt Stolp. “Het zeewater dat de hamer aandrijft hoeft niet terug naar het schip geleid te worden. Bij diepwater constructiewerk is het gewicht van leidingen naar de zeebodem vaak een beperkende factor, dat wordt op deze wijze ondervangen.” Het concept van de Waterhammer heeft geen limitatie qua waterdiepte. Stolp ziet los van de diepwatermarkt vele mogelijkheden voor de door IHC Hydrohammer ontwikkelde watertechnologie.
Bij het project aan de westkust van India zijn heipalen met een diameter van 1,1 meter gebruikt, een relatief lichte klus. Voor de fundatie van offshore windparken gebruikt IHC Hydrohammer zeer zware heihamers die heipalen met een diameter van 7,5 meter en een gewicht van meer dan 800 ton de zeebodem in heien.

 

Werkingsprincipe IHC Waterhammer:
www.youtube.com/watch?v=t0K3oq9D1xE


 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland