IHC ontfermt zich over Blue Piling heitechniek | Maritiem Nederland
Nieuws
Jan Albert Westerbeek (lHC IQIP) en Jasper Winkes (Blue Piling Technology). Foto: IHC

IHC ontfermt zich over Blue Piling heitechniekredactie | donderdag 11 april 2019
Offshore Wind

IHC IQIP bundelt de krachten met Jasper Winkes, de ontwikkelaar van de heihamer met Blue Piling Technology. Hiermee kunnen heipalen voor windparken op zee worden geplaatst door middel van waterkracht in plaats van met een traditioneel stalen heiblok.

IHC IQIP ziet de samenwerking met Winker niet alleen als een investering, maar wil ook haar kennis en expertise van de markt inbrengen, benadrukt executive director Jan Albert Westerbeek. "Met deze veelbelovende, innovatieve aanvulling op ons aanbod kunnen we een belangrijke bijdrage bieden aan de verdere ontwikkeling van de offshore-markt en uiteindelijk een verlaging van de prijs per megawatt bereiken."

Grotere monopalen

De opschaling van de energiemarkt naar steeds grotere turbines (tot 12 megawatt) en waterdieptes leidt tot grotere monopalen. De Blue Piling heitechniek stelt maritieme aannemers niet alleen in staat deze grotere monopalen te installeren, maar reduceert ook de vermoeiing in de heipaal.

De heihamer levert een belangrijke geluidsreductie door het geluid bij de bron aan te pakken. Aanvullende maatregelen die bij conventionele heitechnieken worden gebruikt, zijn hierdoor overbodig. Stiller heien levert bovendien minder overlast voor het onderwatermilieu.

De techniek achter de heihamer past in de steeds strenger wordende geluidsnormering op de Noordzee. Duitsland heeft hierin het voortouw genomen, maar de verwachting is dat dit in de komende jaren ook voor andere wateren gaat gelden.

Heien met waterkracht

Samen met Winkes gaat IHC IQIP de heitechniek verder ontwikkelen. Tests met de heihamer laten zien dat de techniek van heien met water de toekomst heeft, maar dat aanpassingen nodig zijn om de techniek commercieel toe te kunnen passen. IHC IQIP gaat aan de slag met een vernieuwde vorm van de Blue Piling techniek en verwacht hier op korte termijn resultaten mee te boeken.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland