IHC laat tweede snijkopzuiger voor Suezkanaal te water | Maritiem Nederland
Nieuws
De krachtige en indrukwekkende snijkopzuiger Hussein Tantawy is een van de grootste schepen in zijn soort.

IHC laat tweede snijkopzuiger voor Suezkanaal te water

Redactie | vrijdag 23 oktober 2020
Scheepsbouw, Baggeren, Grootste schepen

Op 23 oktober hebben de Suez Canal Authority (SCA) en Royal IHC de ruim 147 m lange snijkopzuiger 'Hussein Tantawy' te water gelaten, een van de grootste in zijn soort. De tewaterlating vond plaats op de scheepswerf van IHC in Krimpen a/d IJssel. Het schip krijgt een belangrijke rol bij het onderhoud van het Suezkanaal.

De Nederlandse scheepsbouwer bouwt op dit moment twee schepen voor SCA. Zusterschip 'Mohab Mameesh' werd afgelopen mei te water gelaten en zal naar verwachting eind dit jaar op proefvaart gaan. Beide schepen behoren tot de grootste schepen in hun soort en zijn beide specifiek ontworpen door IHC in nauwe samenwerking met SCA.

De twee 29.190kW sterke snijkopzuigers zullen worden gebruikt om het Suezkanaal te onderhouden en te verbeteren. De Hussein Tantawy, gekenmerkt door zijn lange slanke vorm en hoge spudtorens, heeft een totale lengte van 147,4 m en een maximale baggerdiepte van 35 m. Uitgerust met één onderwater- en twee binnenboord baggerpompen, zal het totaal geïnstalleerde snijkopvermogen 4.800 kW bedragen.

Op tijd opgeleverd

“We zijn verheugd dat onze nauwe samenwerking met SCA heeft geresulteerd in de tewaterlating van deze twee krachtige en indrukwekkende schepen. Deze schepen zijn een bewijs van de succesvolle samenwerking tussen onze twee bedrijven en de vastberadenheid, toewijding en professionaliteit van alle betrokkenen. Dit heeft ervoor gezorgd dat deze schepen op tijd en volgens specificatie kunnen worden geleverd in deze uitzonderlijk uitdagende tijden", aldus Gerben Eggink, CEO van Royal IHC.

Partners Maritiem Nederland