IHC en DEME werken samen aan diepzee mijnbouw | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van een diepzee mijnbouwinstallatie.

IHC en DEME werken samen aan diepzee mijnbouwJan Spoelstra | woensdag 16 maart 2011

Waardevolle grondstoffen kunnen mijnbouwers in de toekomst niet meer op land winnen. De focus verschuift naar de zeebodem.

Belgische waterbouwer DEME en IHC Merwede gaan samenwerken op het gebied van diepzee mijnbouw. De bedrijven zoeken onder de naam OceanflORE - ORE staat voor Ocean Reserve Extraction - naar mogelijkheden voor exploitatie van diepzee mijnbouw. Ook het Nederlandse Tideway, een dochter van DEME die gespecialiseerd is in waterbouw op grote dieptes, gaat een rol spelen. OceanflORE wil voor mijneigenaren zowel de haalbaarheidsstudies uitvoeren als het bouwen van het materieel en de exploitatie van de mijn.
Naar verwachting zal de vraag naar grondstoffen de komende decennia verdubbelen. Bestaande bronnen op land zullen niet toereikend zijn. Tegelijkertijd gaan de ontwikkelingen van diepzee mijnbouwtechnieken steeds sneller en wordt duidelijk dat diepzee mijnbouw technisch haalbaar is. Deze trends hebben ertoe geleid dat er wereldwijd snel toenemende interesse is voor de mogelijkheden die diepzee mijnbouw biedt. Bovendien is de kapitaalmarkt door deze toegenomen zekerheid steeds vaker bereid projecten te financieren.
Diepzee mijnbouw lijkt nu dus concreet te worden, hoewel IHC nog geen materieel bouwt want het blijft nog bij haalbaarheidsstudies. OceanflORE zal een studie gaan doen naar de haalbaarheid van fosfaatwinning in Nieuw-Zeelandse territoriale wateren. De samenwerking zal ook een pilot mijnbouwsysteem gaan ontwikkelen. De bedrijven richten zich op een diepte van twee tot drie kilometer.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland