Online tool Igus voorspelt levensduur geprint tandwiel | Maritiem Nederland
Nieuws
De tandwiel-levensduurcalculator is te vinden op www.igus.nl/gear-expert (foto: Igus)

Online tool Igus voorspelt levensduur geprint tandwiel

redactie | woensdag 18 september 2019
Toeleveranciers

Hoe lang gaat een geprint tandwiel mee? Igus heeft een online tandwiel-levensduurcalculator ontwikkeld voor haar 3D-geprinte tandwielen, gemaakt middels laser-sintering van high-performance kunststof iglidur I3. Binnen enkele seconden krijgt de gebruiker inzicht in de levensduur van de slijtvaste component.

Omdat in versnellingsbakken vaak tandwielen met complexe spiraalvormige vertanding nodig zijn die niet zonder hulpmiddelen ontworpen kunnen worden, heeft Igus twee jaar geleden de tandwielconfigurator ontworpen. Deze tool is afgelopen jaar uitgebreid met de mogelijkheid om dubbele tandwielen te configureren.

De gebruiker hoeft slechts de specificaties van het gewenste tandwiel in te voeren, zoals de tandmodule, aantal tanden, breedte en binnendiameter van het gat. Door het uploaden van het bestand van het 3D-model bestand naar de Igus 3D printservice kan het geconfigureerde tandwiel gemaakt van het extreem slijtvaste materiaal Iglidur I3 direct worden besteld.

Om de levensduur van het slijtvaste tandwiel te bepalen, heeft Igus nu de tandwiel-levensduurcalculator ontwikkeld. Hiermee ontvangt de klant in drie stappen een concrete uitspraak over de levensduur en de toepassingsgrenzen van zijn tandwiel pairing.

Uitspraak in drie stappen

In stap 1 moet de gebruiker eerst het aantal tanden, de breedte van de tandmodule van de tandwiel-pairing invullen. Hier kan de klant kiezen tussen Iglidur I3 tandwielen, een metaal of een andere kunststof. In stap 2 vraagt de tool om de toerentallen en koppel van het grote of kleine tandwiel, afhankelijk van welk tandwiel waarden beschikbaar zijn. Stap 3 dient om de arbeidscyclus van het tandwiel, de bedrijfsmodus, omgevingstemperatuur en veiligheidsfactor te bepalen. Dankzij het inzicht in de levensduur van het 3D-geprinte tandwiel is onderhoud vooraf voorspelbaar.

Langere levensduur

Iglidur I3 is speciaal ontwikkeld voor de productie van slijtvaste componenten zoals tandwielen via het laser-sinteringproces. Het materiaal is abrasiebestendig en kent een lange levensduur, zoals aangetoond door een experiment in het eigen laboratorium met een oppervlakte van 3800 vierkante meter.

Hier ging een tandwiel gemaakt van Iglidur I3 de competitie aan met een POM spuitgegoten tandwiel en een POM bewerkt tandwiel in een draaitest bij 1440 °C bij een snelheid van 0,1 m/s en een koppel van 2,2 Nm. Alle tandwielen hadden 30 tanden en een breedte van 16 mm. Terwijl het spuitgegoten tandwiel van POM al na slechts 4000 cycli defect raakte en het bewerkte POM tandwiel na 12.500 cycli, doorstond het Iglidur I3 tandwiel bijna 20.000 cycli.

Partners Maritiem Nederland