Icon Yachts maakt doorstart | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Icon Yachts

Icon Yachts maakt doorstartMark van Baal | woensdag 19 februari 2014
Jachtbouw & Watersport

De Friese bouwer van megajachten Icon Yachts, die vorige week failliet ging, heeft een nieuwe eigenaar. De werf kan hierdoor doorstarten.

Volgens de Friese media is de nieuwe eigenaar een rijke Rus, een goede kennis van voormalig eigenaar Ton van Dam. Van Dam, volgens het zakenblad Quote eveneens niet onbemiddeld (Quote 500 nummer 203 met zo’n 120 miljoen euro), richtte Icon Yachts op in 2007, samen met de Canadese investeerder Alex Shnaider.

Sinds de crisis ging het minder met de Harlingse werf. Halverwege 2012 moest de onderneming een derde van de medewerkers ontslaan, maar kon het ook een nieuwe order voor een jacht van circa 70 meter aankondigen op de Monaco Yacht Show. Ooit werkten er 135 mensen, nu nog 29. Volgens directeur Jan Wartena houden hiervan 26 hun baan. De naam van de nieuwe eigenaar, en of hij al eigenaar is van een Icon jacht, maakte Wartena niet bekend.

Icon Yachts bouwt luxe jachten tot 145 meter voor de rijken der aarde. Het bedrijf beschikt over een droogdok van 150 meter en een scheepslift met een hefvermogen van 4.500 ton. Naast nieuwbouw doet het ook zogenoemde refit projecten.

Op donderdag 13 oktober werd het faillissement aangevraagd. Er leek weinig hoop op een doorstart. De droogdokhal was al voor 11 miljoen euro te koop gezet. “De nieuwe steun zorgt er niet alleen voor dat de huidige projecten van de werf door kunnen gaan, maar zal er ook voor zorgen dat Icon Yachts een onafhankelijk bedrijf blijft en kan groeien”, schrijft het bedrijf in een persbericht.

De nieuwe eigenaar lost het tekort aan werkkapitaal op. Tot de zomer heeft Icon Yachts genoeg werk, zegt Wartena. Hij verwacht later dit jaar nieuwe opdrachten. “Dit is de versterking van onze financiële ruggengraat, waar we naar op zoek waren om een vooruitstrevende werf te zijn. We bouwen steeds grotere en technisch steeds uitdagendere jachten”, zegt Wartena.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland