Hybride techniek maakt visserij schoner en efficiënter | Maritiem Nederland
Nieuws
Urker vissers kijken de kat uit de boom als het gaat om batterijpakketten voor hun kotters (foto: Wärtsilä)

Hybride techniek maakt visserij schoner en efficiënter

Karin Broer | dinsdag 20 februari 2018
Visserij, MET Event

Batterijsystemen zorgen voor optimaal motorgebruik, efficiënter generatorengebruik en boost power. Luuk Hijlkema, acccountmanager nieuwbouw van Wärtsilä, sprak op 15 februari over de mogelijkheden van hybride systemen bij de opening van een nieuw onderdelenmagazijn in Harlingen.

De visserijhaven van Harlingen ligt vol. Het is deze week biddag op Urk en traditioneel blijven de Urker vissers dan aan de wal (en het zijn vooral Urkers die in Harlingen liggen). Tijd voor onderhoud, mannen lopen in en uit voor onderdelen en advies. Een aantal neemt ook even de tijd voor de officiële opening van het nieuwe onderdelenmagazijn van Quantiparts en Wärtsilä.

Hybride techniek lijkt voor de meeste vissers nog ver weg. Toch kan het ook voor hen interessant zijn. Het hoeft allemaal niet duur en ingewikkeld te zijn, zegt Hijlkema, accountmanager Noord-Nederland van Wärtsilä. Hij geeft aan dat er drie redenen zijn om te investeren in batterijpakketten aan boord: ‘Peak shaving’, afhankelijk van het batterijpakket kan de motor rustiger draaien en dat heeft een gunstig effect op de levensduur van de motor.

Een tweede reden is een efficiënter gebruik van de generatoren aan boord. En als derde: boost power. Een motor heeft altijd tijd nodig om een bepaald vermogen te halen, een batterijpakket geeft een instant power boost. En dan is het gebruik van accutechniek ook nog eens stil. Dat zijn voordelen waar de visserij ook van kan profiteren, denkt Hijlkema. “Stil varen, lijkt me wel een voordeel bijvoorbeeld in de purse seining visserij.”

Er is veel energie-efficiëntie is te winnen in het beter afstemmen van motor-schroefas en generatorsets. Hijlkema: “Dat kan op allerlei manieren met een frequentieconverter en met onze nieuwe controls waardoor de motor altijd op een optimum kan lopen. De combinatie met een batterijpack biedt nog meer mogelijkheden. Een schroefsysteem, geïntegreerd met een geschikte gearbox en PTI/PTO kan redelijk eenvoudig omgevormd worden tot hybride voortstuwingssysteem.”

Scherpe prijsdaling

Het belangrijkste dat Hijlkema laat zien vanmiddag, is misschien het grafiekje van de prijs. In het kielzog van de automotive sector is de prijs van accu’s aan een scherpe daling begonnen. In 2010 kostten batterijen nog 1500 dollar per Kwh, in 2014 was dat 1000 dollar, de verwachting is dat dat in 2020 500 US dollar is. Daarmee worden accu’s snel aantrekkelijker.

Hijlkema ziet mogelijkheden in de zeescheepvaart, ijsklasse, containerschepen, maar ook heavy load. “Bij schepen met grote laad- en loskranen kost hijsen energie, terwijl het vieren energie oplevert. Dat zou je kunnen gebruiken.” In de ijsklasse kun je de motor klein houden, bijvoorbeeld door het combineren van een motor van 1600 KW en een generatorset van 400 KW. Zo kom je toch aan de vereiste 2000 KW. Die 400 KW kun je ook met batterijen doen. Hijlkema: “Ik verwacht dat dit binnen drie à vier jaar een sluitende businesscase kan opleveren. En nu is die businesscase al positief voor sommige toepassingen.”

Zaadje planten

De aanwezige vissers zijn terughoudend. Batterijpakketten op de kotter? Nee. Een van de mannen die zijn naam niet in de krant wil, rekent voor dat hij de afgelopen vijftien jaar door efficiëntere motoren al een derde minder diesel gebruikt per kilogram gevangen vis. Efficiëntere dieseltechniek, daar ziet hij meer in dan accupakketten. Ook al vaart de innovatieve diesel-elektrische kotter, MDV1 Immanuel, al sinds 2015 rond. Hijlkema: “Elektronica in de visserij ligt altijd moeilijk, maar wat ik vanmiddag hebben willen doen is bewustwording kweken, laten zien welke alternatieven zijn. Het is een zaadje planten.”

Partners Maritiem Nederland