Huur van kajuitzeiljacht tegen laag BTW-tarief | Maritiem Nederland
Nieuws
Uitspraak gerechtshof is doorbraak voor botenverhuurders (foto: HISWA)

Huur van kajuitzeiljacht tegen laag BTW-tariefredactie | dinsdag 6 februari 2018
Jachtbouw & Watersport

Bedrijven mogen voortaan onder voorwaarden kajuitzeiljachten tegen het lage BTW-tarief verhuren. Het gerechtshof in Den Bosch deed deze uitspraak in het hoger beroep dat HISWA Vereniging aanspande tegen de Belastingdienst.

De uitspraak is van grote betekenis voor de aangesloten bootverhuurbedrijven bij HISWA. Voor open zeilboten, waterskiën, surf- en SUP-planken en vaar- en zeilscholen deed de rechtbank eerder al uitspraken dat deze onder voorwaarden onder het lage BTW-tarief van 6 procent vallen. 

Het hof oordeelde in hoger beroep dat met de verhuur van kajuitzeiljachten, met de daarbij behorende begeleiding, gelegenheid gegeven wordt tot sportbeoefening vanuit een sportlocatie. Voor open zeilboten, waterskiën, surf- en SUP-planken deed de rechtbank in 2016 in deze zaak al uitspraak dat deze onder voorwaarden onder het lage BTW-tarief vallen. Het Hof vindt dat de fysieke inspanning bij het zeilen in een kajuitzeiljacht als sport is aan te merken. Dat niet iedere huurder deelneemt aan zeilwedstrijden doet niets af aan die inspanning en het sportieve karakter van zeilen in een kajuitzeiljacht. Ook zeilers die ontspannend varen zijn aan het sporten.

Op grond van de BTW-richtlijn mag het verlaagde tarief toegepast worden op het verlenen van het recht gebruik te maken van een sportaccommodatie. Watersportbedrijven die zich kwalificeren als sportlocatie en aanvullende, op de sport toegespitste, dienstverlening leveren, kunnen door de uitspraak nu ook voor kajuitzeiljachten het lage BTW-tarief doorberekenen. Voor open zeilboten, waterskiën, surf- en SUP-planken en voor vaar- en zeilscholen dwong HISWA Vereniging dit lage BTW-tarief eerder in rechtszaken al af.

Doorbraak voor bootverhuurders

Manager afdeling recreatie Stijn Boode van HISWA Vereniging is verheugd: "We werkten meer dan vier jaar aan deze zaak. Het is een belangrijke uitspraak voor watersportbedrijven. Een lager BTW-tarief is een stimulans om de professionele verhuur betaalbaar te houden. De afgelopen jaren stegen veel kosten voor deze bedrijven. Op deze wijze blijft huren aantrekkelijk voor zowel watersporters als bedrijven. We moeten nog even afwachten of dit ook onherroepelijk wordt, maar deze uitspraak is voor de branche in ieder geval heel goed nieuws."

HISWA biedt bij haar aangesloten bedrijven in samenwerking met de fiscalisten van DHK Tax & Legal begeleiding bij het juist indienen van de BTW-aangifte. De Belastingdienst kan nog in cassatie gaan tegen het hoger beroep. Zodra de uitspraak onherroepelijk is kunnen kajuitzeiljachten, mits aan de voorwaarden voldaan wordt, tegen het lage BTW-tarief verhuurd worden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland