Huisman levert 'leg encircling crane' voor jack-up schip Voltaire | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de leg encircling crane die Huisman gaat leveren (foto: Huisman)

Huisman levert 'leg encircling crane' voor jack-up schip Voltaire

redactie | vrijdag 12 april 2019
Offshore Wind, Grootste schepen

Huisman heeft een order ontvangen voor het design, de engineering, de bouw en levering van de hoofdkraan voor het nieuwe jack-up schip van Jan De Nul. Met deze kraan is de 'Voltaire' in staat de volgende generatie offshore windturbines te installeren.

De 'Voltaire' wordt gebouwd op de werf van Cosco Shipping Heavy Industry in China. Ook de kraan wordt in China gebouwd, bij Huisman’s eigen vestiging in Xiamen, en zal op de werf worden geïnstalleerd. Dankzij het ongeëvenaarde hijsvermogen van meer dan 3.000 ton en een hijshoogte van meer dan 270 m kan dit schip de hernieuwbare energiesector helpen om een nieuwe generatie van windparken op zee te bouwen.

Nieuwe generatie turbines

De offshore windsector investeert wereldwijd in de ontwikkeling van een nieuwe generatie van offshore windturbines. Deze turbines kunnen meer dan 270 m hoog zijn en hebben wieken van 120 m lang. Hierdoor is er behoefte aan nieuwe schepen en hijskranen om deze molens te installeren. De ontwikkeling van steeds grotere kranen voor windturbine installatie door Huisman stelt Jan De Nul in staat om de grootste molens te installeren en tevens goed voorbereid te zijn op verdere ontwikkelingen in deze markt.

Grootste 'leg encircling' kraan

De 'Voltaire' wordt uitgerust met de grootste ‘leg encircling crane’ die ooit voor een windturbine installatieschip is gebouwd én zal middels een flyjib de grootste haakhoogte ter wereld krijgen. 

Voor Huisman is dit het tweede project op rij voor Jan De Nul. In 2018 ontving het Schiedamse bedrijf een order voor de levering van ’s werelds grootste monopile gripper voor windturbine installatieschip 'Vol au vent'. Deze order zal de komende maanden opgeleverd worden.

Partners Maritiem Nederland