Huisman-Itrec Schiedam | Maritiem Nederland
Nieuws
Het kraanschip ´Saipem 7000' als pijpenlegger met J-lay-toren.

Huisman-Itrec Schiedam

André Veenstra | woensdag 12 juli 2006

Grossier in wonderen van techniekAls er één Nederlands bedrijf in aanmerking komt voor de bekende Marine Innovation Award, dan is het Huisman-Itrec wel. Het hijs- en transportbedrijf moet zich alleen wel even inschrijven voor de prijs. Maar of ze daar in Schiedam tijd voor hebben…

Huisman-Itrec is gespecialiseerd in ontwerp en bouw van bijzondere hijs- en transportinstallaties voor de scheepvaart, offshore en civiele industrie. Het bedrijf, met hoofdvestiging in Schiedam, doet dit geheel in eigen beheer voor opdrachtgevers over de hele wereld. De meeste projecten zijn zeer innovatief en kenmerken zich door een hoge complexiteit. Het gaat hierbij om technisch maatwerk. Een en ander vraagt om oplossingsgericht denkwerk waaraan een combinatie van techniek en creativiteit ten grondslag ligt. Werken in teamverband met hooggekwalificeerde medewerkers met inachtneming van veiligheid, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid heeft tot nu toe vrijwel altijd geleid tot uitstekende producten en tijdige oplevering. Huisman-Itrec kan dan ook bogen op een reeks tevreden opdrachtgevers en klanten. Dit bedrijf toont – samen met scheepsbouwbedrijven –met tal van voorbeelden van vooruitstrevendheid en innovatie waarin een klein land groot kan zijn.

 

Wereldstandaard

De oprichting van het bedrijf gaat ver terug in de tijd. In 1926 is de basis van het huidige concern gelegd. Van oorsprong was Huisman een staalconstructiebedrijf met productie van scheepskranen voor vrachtschepen als kernactiviteit. Dat is vandaag de dag nog steeds zo. Ingenieursbureau Itrec draagt sinds 1979 zijn steentje bij met ontwerp en engineering. De combinatie beviel zo goed dat beide bedrijven in 1982 fuseerden, en met succes.

In de vroege jaren tachtig werd meteen een bijzonder product ontwikkeld: een mastkraan voor de zwareladingschepen van bijvoorbeeld Jumbo Shipping. Afgeleiden daarvan doen tot vandaag de dag dienst op vrachtschepen. Bovendien is deze zware kraan de wereldstandaard voor mastkranen geworden. Woordvoerder Fred Kofman: “De allereerste drijvende kraan was er een met een hijsvermogen van 1.600 ton voor de Taklift 4 van Smit Tak. Vervolgens kwamen er steeds meer opdrachten binnen voor zwaar hijsmaterieel in verschillende vormen. Voor twee zwareladingschepen van Jumbo Shipping, vertegenwoordigd door Kahn Scheepvaart, hebben we in 2004 vier mastkranen geleverd. Die kunnen per stuk op 28 meter uit het hart 800 ton lading hijsen. Dat kun je zien als een nieuw (voorlopig) record voor de Heavy Lift Mastcrane. Door toename van het aantal opdrachten en uitbouw van de verschillende marktsegmenten groeien de engineerings- en productieafdelingen in eenzelfde tempo mee. Wat betekent dat er continu sterke behoefte bestaat aan uitbreiding met gekwalificeerde medewerkers.”

Bij de huidige engineeringsafdeling zijn momenteel 120 vakmensen werkzaam. Ze zijn georganiseerd in projectgroepen met als specialismen mechanische engineering, hydraulica, elektrotechniek, besturingssoftware, inbedrijfstelling en serviceverlening.

 

Achtbanen

Precies tien jaar geleden stapte het bedrijf in de offshoremarkt met de levering van een 300-tons offshoremastkraan voor de pijpenlegger ‘Lorelay’ van Allseas. Vanaf dat moment is het snel gegaan met opdrachten voor zeer zware en minder zware projecten als mastkranen voor zwareladingschepen, kranen voor mastbakken, offshorekranen, boor- en productiesystemen voor booreilanden, pijpenlegsystemen en bijbehorende uitrusting, zwaar-transportuitrusting, zware ringhijskranen plus speciaal toebehoren en zelfs materiaal voor rollercoasters en achtbanen voor pretparken van Vekoma. Een bedrijf dat in 2001 door Huisman-Itrec is overgenomen. Belangstellenden kunnen bij het Schiedamse bedrijf een boek inzien dat bolstaat van de succesvolle opdrachten. Vanaf 1986 zijn er met name voor de offshore jaarlijks talloze technische hoogstandjes afgeleverd. In 1995 werd het bedrijf ISO-9001 gecertificeerd. Intussen is dat certifaat opgewaardeerd tot NEN-EN-ISO 9001:2000.

Commercieel gezien timmert Huisman-Itrec momenteel behoorlijk aan de weg. Maar liefst 90 procent van de omzet komt uit export van technische installaties. Daar is een goede verklaring voor. Overal ter wereld is men immers druk doende te zoeken naar nieuwe olie- en gasbronnen. Daarvoor zijn nieuwe technieken nodig, want de winning vindt steeds vaker in (zeer) diep water plaats. Ook onherbergzame oorden aan land komen hierbij tegenwoordig in beeld. De techniek speelt erop in en ‘gaat mee’ naar de vindplaatsen. Dat houdt in dat de opdrachtgever hightech-uitrusting meekrijgt om olie en gas zo doelmatig mogelijk en met grote hoeveelheden tegelijk te transporteren naar de plaats van opvang. Aan deze ontwikkelingen heeft Huisman-Itrec de nodige opdrachten te danken. Bovendien komt het bedrijf zelf innovatieve concepten.

 

Olie en gas

In 1996 is Huisman-Itrec begonnen met het ontwikkelen en bouwen van pijpenlegsystemen voor transport van olie en gas. Vandaag de dag is het mogelijk om 2 x 50 kilometer aan 16 inch stalen buizen opgerold aan boord mee te nemen en uit te rollen op de zeebodem, dat laatste met een snelheid van 32 meter per minuut. Er zijn Flex-Lay-pijpenlegsystemen voor buizen op grotere diepte en S-Lay-systemen voor ondiepe wateren. Daarnaast is er een J-Lay-systeem waarbij de – aan boord aan elkaar gelaste – pijpleiding achter het schip als een ‘J’ op de zeebodem wordt neergelegd. Het laatste systeem is overigens niet nieuw; het kraanschip ‘Saipem’ 7.000 had in 1999 reeds een J-Lay-toren, net als de ‘Balder’ van Heerema in 2002. Het gaat hier om ‘torens’ van 120 meter hoog en met een gewicht van 2.800 ton (Saipem: 3.800 ton) die buizen met een doorsnede van 32 inch tot een waterdiepte van 3.000 meter neerlaten. De nieuwste J-Lay-systemen zijn echter geavanceerder.

De J-Lay-toren die Huisman-Itrec op dit moment bouwt, is bedoeld voor de ‘Seaway Polaris’, een pijpenlegger van Acergy, (voorheen Stolt Offshore SA) die voor Erha North in Nigeria transportbuizen in 3.000 meter diep water gaat leggen, voor olie- en gaswinning. Transport van de toren met bijbehorende uitrusting staat gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar. Ter plaatse vindt de installatie van de toren op het vaartuig plaats. De toren heeft een top van 85 meter. Huisman-Itrec heeft een speciaal cardanisch systeem ontwikkeld dat de toren bij elke golfbeweging (deining en slamming) in balans houdt om pijpen te kunnen blijven leggen.

 

Reuzenpijpenlegger

In opdracht van SapuraCrest is een ander bijzonder zwaar pijpenleg- en hijsvaartuig in aanbouw, de ‘Sapura 3000’. Dit schip is bedoeld om met het J-Lay-systeem pijpleidingen op de zeebodem te leggen. Huisman-Itrec zorgt voor de complete pijpenleguitrusting en pijpbehandelingssystemen, inclusief toebehoren. Daaronder een zware mastkraan met hijsvermogen tot 3.000 short ton en twee kleinere 40 tons offshorekranen op een vaste voet. Aan boord kunnen buizen van 36 inch met een lengte van elk 150 meter worden verwerkt en aan elkaar gelast. Het vaartuig dient in december dit jaar compleet te zijn opgeleverd bij de klant in Singapore.

Een geheel Nederlands offshoreproject is dat voor opdrachtgever Subsea7, een van ’s werelds toonaangevende natte aannemers die wereldwijd offshore- en pijpenlegoperaties uitvoert. De nieuwbouwopdracht betreft een zogeheten reeled rigid pipelaying vessel, dat bij IHC Merwede wordt gebouwd. Het vaartuig krijgt een lengte van 157 meter, een breedte van ruim 28 meter en een maximale diepgang van 8 meter. Het meet 12.430 Dwt. Het schip is berekend op een bemanning van 120 koppen. Het krijgt een volledig dynamisch gepositioneerde uitrusting, geschikt voor wereldwijde operaties. De pijpenlegger is ontworpen voor operaties vanaf een haspel met een opslagcapaciteit van 3.500 ton stalen pijp en is geschikt voor offshore- en diepzeeconstructiewerk. Voortstuwing en besturing geschieden door elektrisch aangedreven roerpropellers, met vaste schroeven in straalbuizen, en een boegschroef. Aan boord komen verder Remote Operating Vehicles (ROV’s). Huisman-Itrec draagt zorg voor ontwerp en bouw van het 300 tons pijpenlegsysteem, een 3.500 tons wikkelsysteem, de 400 tons offshorekraan plus nog twee offshorekranen, een 360 tons tractie- en bergingslier en een 80 tons tractielier. Het vaartuig heeft een werkdek met een oppervlak van 650 vierkante meter. De oplevering van dit ‘Nederlandse product’ staat gepland voor het tweede kwartaal van 2007.

 

Inpakken en wegwezen

Kofman: “Een project dat momenteel hoge ogen gooit in de winning van olie en gas onshore, maar later ook offshore, is de LOC 250, oftewel een Land and Offshore Containerized 250 tons (hijsvermogen) boorunit. Een op zichzelf staand operationeel systeem om te boren naar olie en gas. Het is zowel aan land als offshore op tal van locaties in korte tijd op te zetten en direct gebruiksklaar. De complete unit werkt zeer efficiënt, productief en goedkoop. Ideaal voor exploratie van bijvoorbeeld kleine olie- en gasvelden. De boorwerkzaamheden zijn geheel hands off te besturen, zonder dat medewerkers op de boorvloer nodig zijn. In totaal zijn er voor operationele handelingen slechts vijf mensen nodig.”

De LOC is een eigen ontwerp van Huisman-Itrec en de productie gebeurt in samenwerking met Drillmar Incorporated. ‘Containerized’ staat voor een systeem dat, in de vorm van 17 containers, uit verschillende modules is opgebouwd. De uitvoering is gelijk aan die van containers en kent dezelfde standaardafmetingen. Het hele systeem laat zich eenvoudig en nagenoeg overal met trucks en trailers transporteren naar de plaats van bestemming. Het is eveneens laadbaar op pontons, zodat het in ondiep water voor de kust opgebouwd en in gebruik genomen kan worden. Na afloop van de werkzaamheden zijn de modules even snel weer ‘ingepakt’ en kunnen ze snel op transport naar de volgende locatie.

 

www.huisman-itrec.com

 

Kader

Huisman-Itrec

Hoofdvestiging: Schiedam

Opgericht: 1926

Dochterbedrijven: Vlodrop (Vekoma), Tsjechië en China; kantoren in de Verenigde Staten en Brazilië

Aantal medewerkers: 700 (wereldwijd)

Partners Maritiem Nederland