Huisman gaat ‘s werelds grootste kranen bouwen voor Heerema | Maritiem Nederland
Nieuws

Huisman gaat ‘s werelds grootste kranen bouwen voor Heerema

Huisman heeft een intentieverklaring ontvangen voor de levering van 's werelds grootste kranen aan boord van Heerema’s geplande, nieuwe, half-afzinkbare kraanschip. De kranen (twee stuks) zullen een hijscapaciteit van 10.000 ton per stuk hebben met een radius van 48 meter.

Huisman staat bekend om haar zogenaamde mastkranen. Deze kranen zijn echter van een ander, meer conventioneel, type (tubkraan) waarbij de kraan zwenkt op een basis met een grote diameter. Huisman bouwt de twee kranen op de productiefaciliteit in China. Heerema neemt eind dit jaar de definitieve investeringsbeslissing over het nieuwe werkeiland.

In tegenstelling tot traditionele tubkranen die gebruik maken van wielstellen voor hun zwenksysteem, zullen de Huisman kranen gebruik maken van grote lagers van eigen makelij met een diameter van 30 meter. Deze lagers maken een nauwkeurige controle over de zwenkbeweging mogelijk, vereisen weinig onderhoud en zorgen voor een aanzienlijke gewichtsbesparing. De techniek is eerder toegepast bij de 5.000 ton mastkraan op de ‘Seven Borealis’ (Subsea 7) en de 4.000 ton mastkraan aan boord van de ‘Aegir’ (ook van Heerema).

Lees hier meer over de plannen voor het grootste werkeiland van Heerema


Partners Maritiem Nederland