'Hopelijk houdt de scheepvaart dit vol' | Maritiem Nederland
Nieuws
Koster: 'Veel reders zijn nog niet volledig hersteld van de crisis van 2008.'

'Hopelijk houdt de scheepvaart dit vol'

Redactie | dinsdag 24 maart 2020
Zeevaart

Annet Koster, directeur van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Reders (KVNR), ziet de scheepvaart worstelen sinds het uitbreken van de coronacrisis. De schepen moeten blijven varen om ons van eten te voorzien, maar ze kunnen hun bemanning niet aflossen. ‘Straks zijn onze mensen meer dan een jaar van huis.’ In het opinieblad Forum van VNO-NCW spreekt ze over haar grootste zorg: 'Onze mensen.' .

Koster: "Als ze aan boord zitten: gaat het wel goed met ze? En zijn ze aan wal: kunnen ze nog wel aan het werk? Want de schepen moeten wel blijven varen. Onze sector is bijna net zo van belang als de zorg, durf ik wel te zeggen. Zonder ons geen aanvoer van goederen of voedsel."

In deze crisissituatie hebben reders liever zo min mogelijk nieuwe mensen aan boord. Het is mogelijk dat mensen straks meer dan een jaar van huis zijn. "Dat gebeurt in principe nooit, maar nu wel", zegt Koster. "Gelukkig zijn zeevarenden wel wat gewend. Ze werken vaak onder extreme omstandigheden. Dat is bewonderenswaardig. Ze zijn zich ook erg bewust van het belang van hun taak: het op gang houden van de goederenstroom. Maar liefst 90 procent van de wereldwijd verhandelde goederen wordt over zee vervoerd. Daarmee zijn de reders en zeevarenden de logistieke ruggengraat van de wereldeconomie."

Vreemde eend in de bijt

Koster merkt op dat de zeevaart een bijzondere sector is. "We zijn Nederlands en ook weer niet. Personeel vormt 40 procent van onze operationele kosten, maar de werktijdverkorting geldt niet voor niet-Europeanen. En daar hebben we er in de scheepvaart nogal wat van."

Er doemen ook praktische bezwaren op. Zo verlopen de (verplichte) hygiëne- en opleidingscertificaten na een paar maanden. "Om die te verlengen moet er iemand aan boord komen, of bemanning moet naar een training. Die trainingen kunnen ze nu niet volgen en we willen eigenlijk ook de inspecteurs van de certificering niet aan boord", aldus Koster die de overheid vraagt om praktisch mee te denken. "Geef een generieke verklaring af om al die certificaten in een keer te verlengen met drie of zes maanden. Dan kunnen we door blijven varen."

Dure ligplaatsen

Als schepen niet varen gaan ze op zoek naar een ligplaats in de haven. Niet varen zorgt voor een acuut liquiditeitsprobleem. Koster: "Stilliggen kost geld. Personeelskosten, maar ook de ‘huur’ van een ligplaats. Ligplaatsen zijn normaal heel duur. De overheid kan helpen door meer en goedkopere ligplaatsen te creëren."

Na de crisis van 2008 zijn de tarieven nog lang niet in alle zeevaartsectoren hersteld, zegt Koster. "Nu krijgen we dit. Ik hóóp dat iedereen het volhoudt. Ik hoop het."

Partners Maritiem Nederland