Honderd jaar 'Onze Vloot' | Maritiem Nederland
Nieuws

Honderd jaar 'Onze Vloot'Ruurd Lutje Schipholt | woensdag 23 augustus 2006

In juni bestond de Koninklijke Vereniging ‘Onze Vloot’ honderd jaar. Dat werd gevierd met een maritiem symposium in de Pulchristudio in Den Haag. In zijn openingswoord memoreerde de voorzitter van de vereniging dat er bij de oprichting in 1906 in Nederland een tijdgeest heerste van neutraliteit, en dat de maritieme natie verzwakt was. Vandaar de oprichting van ‘Onze
Vloot’.


Anno 2006 is Nederland, ook op veiligheidsgebied, internationaal zeer actief en heeft weer een bloeiende maritieme sector. Dat is vanzelfsprekend niet uitsluitend te danken aan ‘Onze Vloot’. Enkele vooraanstaande maritieme persoonlijkheden gaven aan de hand van vier thema’s tal van andere redenen voor deze positieve ontwikkeling. Ook het blijvend belang van de Koninklijke Marine werd genoemd.


De Commandant van de Zeestrijdkrachten legde in zijn betoog niet zozeer de nadruk op de marinenieuwbouw als toegevoegde waarde voor de maritieme sector. Dat hadden andere sprekers al gedaan. Hij ging met name in op de drastische ombuigingen in het veiligheidsdenken en de gevolgen daarvan op opereren en samenstelling van de vloot. Kort samengevat is dat
voortaan ondersteuning vanuit zee van strijdkrachten aan land, ingezet bij internationale crisisbeheersing. En in de tweede plaats de ‘beveiliging’ op zee. Hieronder vallen kustwachttaken, maar ook de zekerstelling van het toenemend zeetransport. Laatstgenoemde taak maakte het noodzakelijk de (amfibische) transportcapaciteit te vergroten, met de daarbij behorende bescherming.

 

De internationale ondersteuning richt zich meer op vredesmissies en crisisbeheersing, laag in het ‘geweldsspectrum’. Hiertoe worden de vier M-fregatten vervangen door vier wereldwijd inzetbare patrouillevaartuigen. Toelichting op deze nieuwe ‘doctrine’ van de marine is te vinden in het boek Leidraad Maritiem Optreden, dat dit jaar is uitgekomen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland