Holland Shipyards bouwt vijf elektrische ferry's GVB | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de nieuwe Noordzeekanaal-veerpont.

Holland Shipyards bouwt vijf elektrische ferry's GVB

Redactie | vrijdag 13 maart 2020
Scheepsbouw

Holland Shipyards Group heeft een opdracht gekregen van het GVB voor de bouw van vijf volledig elektrisch aangedreven veerboten. De nieuwe ferry's voor het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf gaan de verbindingen op het Noordzeekanaal verzorgen. De eerste moet in de zomer van 2021 in de vaart komen.

De huidige Noordzeekanaal veerponten dateren uit de jaren dertig. Ze maken plaats voor vijf nieuwe, elektrische schepen. Na oplevering van de eerste ferry stroomt er elk half jaar eentje in tot 2023. Gebruikers van de Hempont bij Zaandam, de Buitenhuizerpont en de Velserpont hebben dus een duurzame overtocht in het vooruitzicht.

C-Job Naval Architects maakte het ontwerp van de nieuwe veerponte. De aandrijving is ‘plug-in hybride’ en op elke veerpont zal zo’n 2 x 340 kWh aan accucapaciteit aanwezig zijn. De veerponten laden na elke retourvaart (20 minuten) gedurende drie minuten. Boven windkracht 8 kan indien nodig een generator bijspringen. De afgelopen jaren vervoerden de veerponten over het Noordzeekanaal jaarlijks meer dan 350.000 auto’s en vrachtauto’s. Op de nieuwe schepen kunnen per oversteek maximaal twintig auto’s, vier vrachtwagens of 400 passagiers mee. De schepen zijn 41 m lang en 13,9 m breed.

In tegenstelling tot de huidige schepen, zijn de nieuwe veerponten uitgerust met beweegbare relingen op het passagiersdek. Hiermee kan de beschikbare ruimte voor voetgangers dan wel voertuigen aangepast worden. De komst van deze nieuwe, elektrische Noordzeekanaal veerponten past bij de ambitie van de Gemeente Amsterdam en GVB om de veren verder te verduurzamen en uitstootvrij te maken. 

Europese aanbesteding

GVB Veren voert sinds 1 juli 2013 in opdracht van de gemeente Amsterdam de veerdiensten op zowel het IJ als het Noordzeekanaal uit. In opdracht van gemeente Amsterdam heeft GVB Veren de Europese aanbesteding voor vijf nieuwe Noordzeekanaal veerponten onlangs afgerond. Holland Shipyards Group kwam daarbij als beste uit de bus.

De scheepswerf uit Hardinxveld-Giessendam leverde eerder de IJveren in de 60-serie voor Amsterdam. Op 12 maart ondertekenden beide partijen het contract. Hiernaast loopt nog een aanbesteding voor drie gelijkrichterstations. Deze wordt medio maart ook afgerond.

Partners Maritiem Nederland