Holland Shipyards bouwt elektrische ferry's voor Boreal | Maritiem Nederland
Nieuws
Artis impression van de twee volledig elektrisch aangedreven ferry's voor Boreal.

Holland Shipyards bouwt elektrische ferry's voor BorealRedactie | vrijdag 19 juni 2020
Scheepsbouw

Het Noorse OV-bedrijf Boreal heeft Holland Shipyards Group opdracht gegeven voor de levering van twee volledig elektrische veerboten. De schepen zullen in gebruik worden genomen op de routes Abelnes-Andabeløy en Launes-Kvellandstrand in de provincie Agder.

De veerboten hebben een afmeting van 49,8 bij 14,7 m respectievelijk 29,8 bij 10,2 m en kunnen 35 resp. tien personenauto's vervoeren. Het totale aantal passagiers op de ferry's is 146 resp. 96 personen. Tussen de reizen door wordt walstroom gebruikt om de batterijen snel op te laden, waardoor de veerboten het hele jaar door op elektriciteit kunnen varen. Daarnaast worden back-upgeneratoren geïnstalleerd zodat de ferry's in geval van nood op biodiesel kunnen varen.

High-end veerbootbouwer

Holland Shipyards Group ziet de order van de Noorse openbaar vervoerbedrijf (dat naast veerboten ook trams en bussen exploiteert) als ene bevestiging van haar dominante positie als high-end veerbootbouwer in West-Europa. Met een orderboek met verschillende varianten van elektrische veerboten, is de werf er trots op bij te dragen aan een groenere toekomst voor de maritieme industrie.

In maart van dit jaar kreeg de werf uit Hardinxveld-Giessendam een opdracht van het GVB voor de bouw van vijf volledig elektrisch aangedreven veerboten. En op 1 april volgde de kiellegging van een elektrische ferry voor Schlepp- und Fährgesellschaft Kiel (SFK), het veerbootbedrijf van de Noord-Duitse stad Kiel. 

Holland Shipyards heeft Wärtsilä Ship Design ingeschakeld voor het ontwerp van de veerboten. De schepen zullen naar verwachting in de tweede helft van 2021 in de vaart komen.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland