Hoe maak je jongeren warm voor de maritieme sector? | Maritiem Nederland
Nieuws
Jongerenambassadeurs Jesper, Danique en Bas gaven het startschot voor de campagne 'Maritime by...'.

Hoe maak je jongeren warm voor de maritieme sector?redactie | woensdag 24 maart 2021
Maritieme Cluster, Arbeidsmarkt

Maritieme bedrijven kampen met een tekort aan onder meer technisch geschoolde medewerkers. Daarin is de maritieme sector niet uniek. Vrijwel iedere bedrijfstak in Europa zit te springen om technisch geschoolde medewerkers en ICT-specialisten en projectmanagers voor uitdagende en complexe projecten. Branches en bedrijven binnen de sector slaan de handen ineen om mee te werken aan een gezamenlijke arbeidsmarktaanpak om de maritieme sector beter op het netvlies te krijgen bij leerlingen en studenten. 

Het goed positioneren van het maritieme cluster in die drukke, internationale arbeidsmarkt is een uitdaging die Nederland Maritiem Land (NML) is aangegaan. En dat was nodig. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het maritieme cluster geen duidelijk gezicht naar buiten heeft. Het gros van de jongeren met een technisch profiel heeft geen helder beeld van wat maritieme bedrijven doen. Hetzelfde geldt voor potentiële zij-instromers uit andere sectoren. Daarmee is de kans dat zij uiteindelijk kiezen voor een baan aan boord van een schip, in de haven, op een werf of bij een maritieme toeleverancier zeer klein. En dat is zonde, want het maritieme cluster heeft zoveel om trots op te zijn.

Arbeidsmarktcampagne onder vlag NML

Onder de vlag van NML is de arbeidsmarktcampagne ‘Maritime by…’ ontwikkeld, die de maritieme sector een duidelijk gezicht moet geven. Doel van de campagne is dat de sector op de ‘mentale shortlist’ van jonge en iets minder jonge (technische) talenten komt te staan. Hard nodig, vinden ook veel bedrijven. Zo vertelde Marcel Kooiman, recruiter bij Damen Shipyards, recent in een interview dat elke afstudeerder in de techniek op dit moment kan kiezen uit twintig banen. En het is vanuit dat gevoel van urgentie dat veel branches en bedrijven het belangrijk vonden om mee te werken aan de totstandkoming van een gezamenlijke arbeidsmarktaanpak. 

Gratis campagnemateriaal

De gezamenlijke profilering begint nu echt vorm te krijgen. Zo zijn de doelgroepen van de campagne benoemd: voortgezet onderwijs leerlingen en mbo-, hbo- en wo-studenten die al voor een technisch profiel hebben gekozen. Bedrijven zelf kunnen zich ook richten op zij-instromers. Vervolgens is een herkenbare stijl en een slogan (Maritime by…) bedacht en zijn er diverse materialen voor on- en offline gebruik ontwikkeld. 

Via een online editor is het eenvoudig het campagnemateriaal te personaliseren. Hierdoor is het geschikt voor zowel grote organisaties als kleinere mkb-bedrijven. Organisaties en bedrijven worden dan ook opgeroepen om hier zelf mee aan de slag te gaan. Het concept met bijbehorend materiaal is gratis te gebruiken.

Aan de slag

Via de bijgaande link is de online editor, een werkboek om een eigen strategie te ontwikkelen en de samenvatting van het rapport te raadplegen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland