Hiswa in teken van duurzaamheid, innovatie en veiligheid | Maritiem Nederland
Nieuws

Hiswa in teken van duurzaamheid, innovatie en veiligheid

Peter van der Hoest | dinsdag 11 juli 2006

Een jaar na het vijftigjarig jubileum opende de Hiswa op 28 februari opnieuw haar deuren. Het zesdaagse evenement trok 35.000 bezoekers.

Directeur van de Volvo Ocean Race, Glenn Bourke, opende samen met staatssecretaris Mark Rutte de 51e Hiswa in de Amsterdams Rai. Opvallend genoeg besteedde zowel Rutte als Hiswa-directeur Jan Dirk Smit in zijn openingstoespraak ruim aandacht aan het onderwijs. Smit vreest voor een personeelstekort in de watersportindustrie. De tweeduizend openstaande vacatures dreigen alleen maar toe te nemen door de vergrijzing. De Hiswavereniging richt nu een eigen opleiding op ter bestrijding van het personeelstekort in de branche.

Rutte bleek wel warm te lopen voor de sector: “Als je nagaat wat deze branche voor elkaar krijgt, dat is werkelijk enorm. Zij groeit als kool, innoveert en geeft bovendien blijk van een prachtig stukje ambachtschap,” aldus de enthousiaste staatssecretaris. Hij beloofde meteen een miljoen euro subsidie.

De grootste watersportbeurs van de Benelux geeft vooral een interessant kijkje in de keuken van de hedendaagse watersport. Een beetje struinen langs de nieuwste jachten, dromend over een pensioen aan boord van een driemaster in de buurt van de Malediven. Maar er was nog wel wat meer te doen dan ‘windowshopping’.

 

Hang out

Op het Kenniseiland kon de bezoeker zich op de hoogte stellen van het huidige aanbod van maritieme opleidingen. Naast de Technische Universiteit Delft waren er mbo- en hbo-scholen aanwezig. Gedreven werkten de leerlingen van de mbo-opleiding Boating aan de bouw van een vier meter lange sloep. Ook studenten van de TU Delft lieten met hun Solar Power Boat zien wat ze in hun mars hadden. Deze zonnecelboot doet in de zomer van dit jaar mee aan de internationale Elfstedenrace in Friesland. Jaarlijks levert TU Delft zo’n dertig maritieme ingenieurs af. Met een vijfjarige academische opleiding achter de rug zijn dit de hoogst gekwalificeerde deskundigen in de Nederlandse maritieme wereld.

De Volvo Ocean Race had, centraal op het evenemententerrein, een prominente plek voor zichzelf opgeëist. Mede dankzij de goede prestaties van de Nederlandse zeilboten ‘ABN AMRO 1’ en ‘2’ tijdens de prestigieuze zeilrace om de wereld was er grote belangstelling voor deze stand. Met een kopie van de achtersteven van de ABN AMRO 1, een simulator en liveverbinding met de deelnemende boten waanden de bezoekers zich echte zeilhelden.

Een stuk rustiger ging het eraan toe bij het paviljoen ‘Natuurlijk Varen’. Watersporters die de rust op het water zoeken, konden hier hun hart ophalen. Dertien verschillende bedrijven presenteerden zich in het paviljoen rond thema’s als rust, eenvoud en natuur.

Op het Veiligheidseiland waren alle nieuwtjes rondom ‘veilig varen’ te zien. De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) demonstreerde hoe ze reddingsoperaties uitvoert vanuit een helikopter. Grote belangstelling was er ook voor een nieuwe, unieke maritieme noodverzekering, die iedere scheepseigenaar komend vaarseizoen bij BootGarant kan afsluiten. Ingeval van een plotseling defect kan de schipper een speciaal alarmnummer bellen. Medische hulp is inbegrepen. Met een belletje geven artsen telefonische assistentie, zelfs in de nachtelijke uren.

Zelfs op deze ‘droge’ Hiswa kon ‘gezeild’ worden. In ieder geval konden bezoekers bij de Catamaran Hang Out voelen hoe het is om met een catamaran te zeilen. Hangend in de trapeze – en met een beetje fantasie – werd de sensatie van het catamaranvaren bijna reëel.

Op verschillende plaatsen op de beurs vielen maritieme kunstwerken te bewonderen. Zoals etsen van de vorig jaar overleden schilder Oscar Verpoorten en werken van Marco Käller. Käller is behalve schilder maker van sculpturen.

 

Prijzenregen

Zoals gebruikelijk werden de nodige prijzen uitgedeeld. De Hiswa Boot van het Jaar-verkiezing vormden net als voorgaande jaren een van de hoogtepunten. Motorboot ‘Wajer OSprey 37’ en het zeiljacht ‘Standfast 43’ kaapten de prijzen voor de neus van de – stevige – concurrentie weg. Vooral bij de zeiljachten was het een close finish. De unieke vaareigenschappen van het Nederlandse jacht maakten dat het Belgische zeiljacht, de ‘Etap 46 DS’, het nakijken had. Bij de motorboten werd de winnaar geprezen voor het innovatieve ontwerp. “Een ontwerp dat vooral in het Middellandsezeegebied hoge ogen zal gooien,” zo verwacht de jury.

Voor de innovatieprijs waren vier producten in de race. Watersportcentrum Morra was genomineerd vanwege een initiatief voor onbeperkt zeilen tegen een laag bedrag per jaar. Voor een kleine driehonderd euro kunnen klanten elke dag een Valk reserveren. Ideaal voor beginnende zeilers en iedereen die nog geen eigen boot kan betalen, volgens de jury. Een genomineerd ontwerp was het afneembaar stuurwiel. Met een druk op de knop is het te verwijderen uit de kuip. Even een bootje kapen is er dan niet meer bij. Ook de mast-rotatiesensor van Sailtron was genomineerd. Hiermee kun je met behulp van data van een scheepskompas en een windsensor de windrichting heel nauwkeurig bepalen. Het bedrijf Plastimo ging er echter met de eerste prijs vandoor met een opblaasbaar reddingsvest voorzien van ‘mast’ en vlag. De ruim één meter lange joon met een vlaggetje in de top maakt drenkelingen goed zichtbaar tussen de golven.

Het Nautisch Kwartier Stavoren behaalde de eerste plaats in de categorie ‘Leerbedrijf van het jaar’. De Friese jachtwerf sloot een opleidingscontract af met het Regionaal Opleidingscentrum in Sneek. Hier kunnen de leerlingen werken en leren combineren. In Stavoren werkt men schepen af naar de wensen van de klant. Hierbij leren de studenten takelen, houtbewerken, lassen, elektrotechniek, en zeilen. De Friezen kaapten de eerste prijs weg voor de neuzen van Watersportcentrum Slikkendam en Recreatiegebied Hemmeland.

Zes dagen, 45.000 vierkante meter zeiljachten, 375 deelnemers en 35.000 bezoekers later is het allemaal afgelopen. Met de afsluiting van de Hiswa kan de watersporter weer goed voorbereid aan het nieuwe vaarseizoen beginnen, met de Hiswa te water in september alweer in het vooruitzicht.

 

kader

Natte Hiswa

Hebt u na uw bezoek aan de Amsterdamse RAI nog geen genoeg van bootjes? Of hebt u de ‘droge’ Hiswa gemist? Geen nood, aan het einde van het vaarseizoen kunt u in de herkansing.

Van 5 tot en met 10 september 2006 vindt voor de 23e keer de Hiswa te Water plaats. Tijdens dit evenement in de jachthaven van IJmuiden zullen wederom talloze luxe motorcruisers, grote zeiljachten en traditionele sloepen te bezichtigen zijn. Daarnaast kunt u op de hoogte blijven van alle trends op het gebied van zeilmode en -accessoires.

Even bijkomen van alle indrukken kunt u aan de drijvende champagnebar. En dan is het misschien tijd voor een gratis clinic Motormanoeuvreren. Het is de bedoeling dat bezoekers binnen 40 minuten de kneepjes van het manoeuvreren met een zeegaand jacht onder de knie krijgen. Ook zal er dit jaar weer gestreden worden om het Delta Lloyd Nederlands Kampioenschap Matchracen. Vanaf de pier kunt u zien hoe de verschillende teams strijden voor deze titel.

Hoogtepunt van de Hiswa te Water is de mogelijkheid om onder leiding van professionele zeilers een tocht te maken over de Noordzee. Tweemaal daags varen twee zestigvoeters uit om de bezoekers kennis te laten maken met dit type schepen. De kosten bedragen 15 euro voor een race van twee uur op volle zee. De jachten hebben plek voor slechts twaalf personen per schip, dus het is zaak er snel bij te zijn.

 

www.hiswa.nl

Partners Maritiem Nederland