Historisch stukje bedrijvigheid in de Eemshaven | Maritiem Nederland
Nieuws

Historisch stukje bedrijvigheid in de Eemshaven

Redactie | dinsdag 25 maart 2014
Maritieme Cluster, Havens, Offshore Wind

Eind maart lagen er twee opmerkelijke objecten in de Eemshaven: een kolenschip voor de kolencentrale van RWE Essent en een onderstel voor een transformatorstation voor het SylWin 1 offshore windproject.

Het eerste grote kolenschip lag op 20 maart afgemeerd aan de zuidkade in de Wilhelminahaven (Eemshaven) om kolen te lossen voor de energiecentrale van RWE Essent, die momenteel aan het proefdraaien is. Het gaat om de bijna 230 meter lange ‘Mangarella’ (Panamax) met ruim 50.000 ton kolen aan boord; een historisch moment in de ontwikkeling van de Eemshaven. Na ingebruikname van de centrale zal er ongeveer elke week een kolenschip afmeren in de Wilhelminahaven.

Tegelijkertijd lag er aan de noordkade van het Wilhelminahavenbekken het afzinkbaar ponton ’Eide barge 33’ met daarop een fundatie/onderstel voor een converter platform (een offshore stopcontact) dat in het kader van het offshore SylWin 1 project op zee wordt geplaatst. SylWin 1 is een project waarbij enkele offshore windparken verbonden worden door middel van een 160 km lange onderzeese hoogspanningskabel met het Duitse elektriciteitsnet. Het onderstel weegt 5800 ton en zal worden geïnstalleerd door Seaway Heavy Lifting, dat voor deze klus binnenkort het zware hefvaartuig ‘Oleg Strashnov’ naar de Eemshaven stuurt.

Partners Maritiem Nederland