Heuvelman Ibis baggert met Damen op Groningse vaarwegen | Maritiem Nederland
Nieuws
De CSD 350 van Damen Dredging Equipment

Heuvelman Ibis baggert met Damen op Groningse vaarwegenRedactie | woensdag 3 mei 2017
Scheepsbouw, Binnenvaart, Baggeren

Voor het einde van het jaar moet waterbouwer Heuvelman IBIS het Winschoterdiep weer op diepte hebben. Daartoe nam het bedrijf recent een Snijkopzuiger van Damen in de vaart.

In april begon het Delfzijlse baggerbedrijf met het uitbaggeren van het Winschoterdiep tussen Zuidbroek en Winschoten. Vorig jaar bracht het bedrijf al het traject van de stad Groningen tot Zuidbroek op diepte voor de sterk aantrekkende binnenvaart naar vooral het railoverslagcentrum bij Veendam.

Door het welbekende bouwen op vooraad, werd het vaartuig in 3 maanden tijd opgeleverd

Voor het laatste deel naar Winschoten investeerde Heuvelman Ibis volgens het Dagblad van het Noorden 2 miljoen euro in een nieuw door Damen Dredging Equipment gebouwd baggervaartuig. Naast deze snijkopzuiger (CSD 350) levert Damen twee BS350 booster stations, om het af te voeren slib over grote afstanden naar baggerdepots in de provincie Groningen te verpompen. De 220.000 kubieke meter slib hoeft dus niet over de weg afgevoerd te worden, wat een aanzienlijke tijd- en milieuwinst oplevert.

In januari plaatste Heuvelman Ibis de order, en door het van Damen welbekende bouwen op voorraad en afbouwen met vele mogelijke opties, kon het schip in april beginnen aan de klus.

Als de klus straks klaar is, voldoet het Winschoterdiep weer volledig aan de eisen voor een zogeheten klasse IV-vaarweg. Tussen Groningen en Hoogezand is het uitgediept tot 4,10 meter, van Hoogezand tot het A.G. Wildervanckkanaal naar Veendam tot 3,90 meter en op het minder intensief bevaren deel naar Winschoten straks tot 3,70 meter.

Het baggerproject is onderdeel van een 34 miljoen euro vergend onderhoudsprogramma van het Rijk voor de Fries-Groningse vaarwegen. Daarvan gaat bijna 16 miljoen zitten in het vervangen van de walbeschoeiing en uitbaggeren van het Winschoterdiep.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland