Het breedste schip ter wereld | Maritiem Nederland
Nieuws
Het breedste schip ter wereld

Het breedste schip ter wereldJan Spoelstra | woensdag 15 mei 2013
Offshore

Het speuren naar olie- en gasreserves gebeurt met steeds grotere schepen.

Mitsubishi Heavy Industries (MHI) heeft eind april in het Japanse Nagasaki het seismografische onderzoeksschip ‘Ramform Titan’ opgeleverd. Het 104 meter lange en 70 meter brede schip gaat varen voor het Noorse Petroleum Geo-Services ASA (PGS). Het is het breedste schip ter wereld en de eerste uit een serie van vier. Dat meldt de website van Schuttevaer op 10 mei.
De grote breedte wordt veroorzaakt door een hek via welke 24 kabels met sensoren (streamlets) achter het schip aan gesleept worden. De kabels worden met evenzoveel lieren in- en uitgerold.
In de ongeveer 12 kilometer aan kabels die het schip door het water sleept, zitten honderdduizenden opnamesensoren. Daarmee kan het schip een gebied van 12 vierkante kilometer in één keer in kaart brengen. De sensoren vangen daarvoor van de zeebodem terugkaatsende echo’s op van door het schip uitgezonden geluidstrillingen. Dat levert een driedimensionaal beeld van de zeebodem op waarmee de geologische samenstelling en aanwezigheid van natuurlijke bodemschatten kan worden vastgesteld.
Het tweede schip komt eind dit jaar in de vaart, het derde en vierde in 2015. De concurrent van het Nederlandse Fugro kan met de nieuwe schepen efficiënter driedimensionaal seismisch onderzoek verrichten naar onderzeese bodemlagen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland