Antoon Oosting | dinsdag 25 oktober 2016
Scheepsbouw
De vrijwel overal in problemen verkerende scheepsbouw moet nog even op een houtje bijten maar in 2018 begint het herstel en komen de nieuwbouwopdrachten weer los. Dat is althans de verwachting van Clarksons Research Services, marktleider in marktonderzoek in de scheepvaart en scheepsbouw.
Dat meldt Yonhap News Agency, het ANP van Zuid-Korea in zijn verslaggeving van de jaarlijkse internationale topconferentie van scheepsbouwers uit Japan, Europa, China, Korea en de US (JECKU), die op 19 en 20 oktober werd gehouden in het Zuid-Koreaanse Gyeongju City. Daar werd ook geconstateerd dat het wegwerken van de overcapaciteit in de wereldscheepvaart de sleutel is voor het gezond maken van de scheepsbouwindustrie.
In 2016 werden wereldwijd 586 schepen besteld. Dat aantal neemt dit jaar toe tot 790. Clarksons voorspelt dat het aantal nieuwbouworders stijgt naar 1300 in 2018. Ook voor latere jaren blijft het aantal orders volgens Clarksons doorgroeien. De afgelopen twintig jaar werden er gemiddeld 2200 besteld wat ook aangeeft hoe sterk de orderstroom nu is teruggevallen. “Als de voorspelling van Clarksons juist is dan gaat de internationale scheepsbouwsector andermaal een moeilijk jaar tegemoet”, aldus een niet nader genoemde scheepsbouwer.
Dat deze bijeenkomst dit jaar in Zuid-Korea plaatsvindt, is veelbetekenend want vrijwel alle grote werven in Zuid-Korea hebben momenteel zwaar te lijden van de huidige crisis in de scheepsbouw. De grote drie in Zuid-Korea, Samsung Heavy, Hyundai Heavy en Daewoo hebben over vorig jaar een gezamenlijk verlies geleden van 7,5 miljard dollar. Daewoo, de grootste scheepsbouwer ter wereld, heeft het ontslag aangekondigd van 3000 medewerkers. Die crisis straalt ook uit naar andere regio’s in de wereld omdat dit ook leidt tot minder orders voor toeleveranciers. Bovendien kapen Aziatische werven met dumpprijzen nu de weinige orders weg voor de neus van werven elders in de wereld.
Volgens de scheepsbouwers zelf is de crisis vooral te wijten aan de overcapaciteit in de belangrijkste scheepvaartmarkten van de bulkcarriers, tankers, containerschepen en offshore werkschepen. Daarnaast is er de onzekerheid over de gevolgen van allerlei nieuwe regelgeving die op de scheepvaart afkomt voor het beteugelen van de uitstoot van broeikasgassen en de keuze van de ballastwatersystemen waarvoor de VS aanvullende eisen stelt boven op die van de IMO.
De afgelopen jaren zijn er veel meer schepen gebouwd dan de groei van de ladingvolumes in de scheepvaart. “Deze overcapaciteit vertraagt het herstel van de scheepsbouwmarkt”, stelde Shigeru Murayama, topman van Kawasaki Heavy Industries en voorzitter van de Japanse scheepsbouwassociatie vast. En nog steeds neemt volgens hem het aanbod aan scheepsruimte sneller toe dan de vraag. Het zal volgens Murayama dan ook nog een hele tijd duren voor de scheepsbouwindustrie volledig hersteld is.