Heineken bier gaat duurzaam naar Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws

Heineken bier gaat duurzaam naar Rotterdam

Jan Spoelstra | woensdag 7 juni 2017
Binnenvaart

Heineken wil zijn brouwerijen klimaatneutraal maken, en daar hoort ook duurzaam vervoer bij. Samen met NedCargo en Goodfuels wordt daarom gestart met een pilot met biobrandstof voor binnenvaartschepen.

Binnenvaartschip ‘For-Ever’ gaat straks met drop-in hernieuwbare brandstof gebruiken van duurzame brandstoffen-marktleider GoodFuels. Het schip vervoert onder andere Heineken bier van de brouwerij in Zoeterwoude naar de diepzeeterminals in de haven van Rotterdam.

De scheepsbrandstof die door GoodFuels Marine wordt geleverd bevat 30 procent biobrandstof en verlaagt daarmee de CO2-emissies met ruim 25 procent. Daarnaast wordt ook de uitstoot van stikstof en fijnstof gereduceerd.

Het project moet laten zien dat de uitstoot van de binnenvaart verminderd kan worden zonder aanpassingen aan het schip of de motor. De exacte reductie die behaald wordt in vergelijking met fossiele brandstof zal tijdens de pilot gemeten worden door het Blueco’s Konnexus systeem voor monitoring op afstand. Het is de eerste keer dat zo een omvangrijke pilot plaatsvindt in dit segment - welke tot stand is gekomen met ondersteuning van het EICB (Expertise en Innovatie Centrum Binnenvaart) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Film over het project:

Partners Maritiem Nederland