Heesen start met bouw 60 m jacht project SkyFall | Maritiem Nederland
Nieuws
Een lasser werkt aan het casco van YN 19959 alias project SkyFall.

Heesen start met bouw 60 m jacht project SkyFall

Redactie | woensdag 7 oktober 2020
Jachtbouw & Watersport

Heesen Yachts is op 1 oktober van start gegaan met de bouw van Project SkyFall. Om dit moment te vieren werd de klantvertegenwoordiger uitgenodigd om een Griekse munt uit 450 v.Chr. op de kiel te lassen van het full custom jacht. Met een topsnelheid van 37 knopen is project YN 19959 het krachtigste jacht dat Heesen tot nu toe heeft gebouwd.

Opdrachtgever is "een ervaren jachteigenaar met een voorliefde voor snelheid". Hij koos voor Heesen vanwege haar staat van dienst op het gebied van baanbrekende, snelle jachten zoals Octopussy. Dit wordt het krachtigste jacht dat Heesen ooit heeft gebouwd. 

Het karakteristieke lijnenspel van dit 60 m jacht is getekend door de Nederlandse onderwerper Frank Laupman van Omega Architects. De uitgesproken kleurstelling straalt kracht en snelheid uit. De toepassing van waterjets in een sportvisserstijl superjacht past helemaal bij het DNA van de werf.

SkyFall beschikt over 22.000 pk uit vier MTU 20V 4000 motoren die vier Kongsberg S90 waterjets aandrijven. De twee buitenste motoren, die aan de laatste Tier III emissienormen voldoen, drijven bestuurbare jets aan, terwijl de binnenste twee motoren zijn gekoppeld aan vaste jets. De twee middelste motoren, die iets minder tegendruk en een fractie meer vermogen leveren, worden uitsluitend gebruikt voor hoge snelheden. Door het gebruik van waterjets bedraagt de diepgang minder dan 3 m. Ook zijn er 40 procent minder trillingen vergeleken met conventionele assen en schroeven.

Dankzij de lichtgewicht aluminium Fast Displacement Hull Form, voorzien van vinstabilisatoren en interceptor trim plates, haalt SkyFall een uitzonderlijk hoge topsnelheid van 37 knopen bij een lichte belading. De efficiënte FDHF-romp zorgt ook voor veel comfortabelere, stabielere vaareigenschappen dan de conventionele semi-displacement rompvorm. Ook zorgt het extra volume voor voldoende ruimte voor de uitgebreide uitrusting en voorzieningen. Drie gyrostabilisatoren geven het jacht volop comfort bij lage snelheden.

Vier gastensuites

Vier suites op het benedendek bieden plaats aan tien gasten. Het stuurhuisdek blijft voorbehouden aan de eigenaar. De grote suite aan de achterzijde is voorzien van een privéterras, een jacuzzi en een zitgedeelte. 

Het hoofddek biedt een uitgebreide zithoek, en op het achterdek is er de mogelijkheid om buiten te dineren. Grote schuifdeuren verbinden de zitruimte en de midscheepse bar met buiten. Helemaal aan de voorzijde bevindt zich een entertainmentruimte met bioscoop en spelletjestafel. Omdat de tenders en vele watertoys op het voordek zijn opgeborgen, is de lazarette ingericht als beachclub. Deze is voorzien van wellness faciliteiten, een ‘fishing cave’ met ruimte voor 40 hengels, en een getrapt zwemplatform.

Gebaande paden verlaten

“Met Project SkyFall moesten we de gebaande paden verlaten om voor de engineering met slimme oplossingen te komen”, verklaart Peter van der Zanden, bij Heesen verantwoordelijk voor design en development. “Bij Heesen gaan we graag tot het uiterste om ingenieuze oplossingen te leveren voor onze klanten.” Project SkyFall, zal in 2023 worden opgeleverd.

Partners Maritiem Nederland