Heesen plaatst motoren op grootste stalen jacht | Maritiem Nederland
Nieuws
Het plaatsen van de motoren in Project Falcon vroeg om de grootst mogelijke precisie.

Heesen plaatst motoren op grootste stalen jacht

Redactie | dinsdag 4 augustus 2020
Jachtbouw & Watersport

Heesen Yachts heeft de motoren geïnstalleerd voor Project Falcon, het grootste jacht met een stalen displacement romp tot nu toe. De twee motoren van elk 13,2 ton werden met de grootst mogelijke precisie in de machinekamer geschoven. Het jacht wordt in 2021 te water gelaten.

Project Falcon heeft een lengte van 60 meter en een waterverplaatsing bij halve belading van 800 ton. De door Van Oossanen ontwikkelde Fast Displacement Hull Form is door de eigen engineers van Heesen verder verfijnd. Een efficiënte rompvorm is essentieel om de opgegeven prestaties te kunnen behalen. Maar minstens zo belangrijk is de juiste motorenkeuze.

De motoren uit de 4000 serie van MTU zijn relatief compact en zeer krachtig. Het predicaat ‘1A’ van MTU geeft aan dat deze motoren geschikt zijn voor onbeperkte continubelasting, ideaal voor een jacht als Project Falcon. Deze 57 liter V12 M65Ls motoren leveren bij maximaal 1.800 tpm een vermogen van 1.920 kW per stuk; beide motoren samen zijn goed voor meer dan 5.000 pk. Daarmee kan het jacht de hele dag op de berekende kruissnelheid van 17,5 knoop varen. 

Ruimtebesparende katalysator

Minstens zo belangrijk is dat een jacht aan alle emissienormen voldoet die in verschillende delen van de wereld gelden. In de mooiste vaargebieden worden steeds meer kwetsbare kustregio’s door de IMO aangewezen als ‘Emissions Control Areas’ waar strikte eisen worden gesteld aan de uitstoot. Daarom is de SCR-katalysator van MTU een belangrijke innovatie. Deze katalysator verwijdert roetdeeltjes en voegt een middel toe aan de uitlaatgassen dat schadelijke stikstofoxiden (NOx) omzet in ongevaarlijke stikstofmonoxide (NO) en water.

Project Falcon beschikt over een nieuw ruimtebesparend type SCR-katalysator, waarmee het jacht aan de IMO Tier-III eisen voldoet. Deze emissienormen eisen een vermindering van de NOx-uitstoot van 75 procent en een reductie van de uitstoot van roetdeeltjes met 65 procent.

Project Falxcon wordt het eerste jacht dat een SCR-katalysator combineert met V12 motoren. MTU heeft het systeem oorspronkelijk getest met de V20 versie van de M65 motor. Heesen bouwt momenteel een semi-displacement aluminium jacht met V16 M65 motoren voorzien van de SCR-katalysator. 

Outfitting luistert nauw

Voor de outfitting van de machinekamer, inclusief de installatie van dit nieuwe type MTU-motoren, ontwikkelde Heesen een nieuwe procedure. In samenwerking met Van Riel, specialist in complexe industriële logistieke operaties, werden de twee motoren van elk 13,2 ton via de beach club met de grootst mogelijke precisie in de machinekamer geschoven. Dankzij de zorgvuldige voorbereiding was het mogelijk de klus vlekkeloos en snel te voltooien.

Designer Frank Laupman van Omega Architects maakte in nauwe samenwerking met de eigenaren en hun team het ontwerp van Project Falcon.(beeld: Heesen Yachts)

Partners Maritiem Nederland