HbR werkt samen met technisch maritieme scale-ups | Maritiem Nederland
Nieuws

HbR werkt samen met technisch maritieme scale-ups

redactie | maandag 6 december 2021
Havenbedrijf Rotterdam, Smart Maritime Technology

Na een eerste kennismaking tijdens het jaarlijkse innovatieprogramma PortXL onderzoekt het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) de samenwerking met drie technisch-maritieme scale-ups. De producten van deze bedrijven variëren van monitoring en onderzoek van waterkwaliteit tot slimme inzichten in de technologische prestaties van schepen.

Samen met zeven andere start-ups en scale-ups doorliepen TechBinder, Water Insight en het Braziliaanse i4Sea het world port accelerator programma PortXL, waarbij innovaties van over de hele wereld naar Rotterdam worden gehaald om daar hun initiatief verder te laten groeien. De Rotterdamse haven is een broedplaats voor vernieuwing. Het havenbedrijf onderzoekt de komende periode of deze bedrijven kunnen bijdragen aan het veiliger, efficiënter en duurzamer maken van de Rotterdamse haven.

Monitoring en IoT

TechBinder is ontstaan na een pilot tussen Damen Shipyards en Schneider Electric. TechBinder biedt inzicht in de technologische prestaties van schepen door een mix van bewezen asset-monitoring-technologie uit de industrie en IoT (Internet of Things). Werven en rederijen zijn zodoende in staat mankementen te voorkomen en kunnen prestaties van de schepen verbeteren. Het havenbedrijf bekijkt de komende periode hoe de producten en kennis van TechBinder waarde kan toevoegen rondom het beheer en optimalisatie van haar eigen patrouillevaartuigen.

Sedimentverspreiding

Water Insight is gespecialiseerd in monitoring en onderzoek van waterkwaliteit. Het bedrijf heeft zowel expertise in het verwerken van satellietgegevens voor grote oppervlakken als in lokale optische metingen voor gedetailleerd inzichten. Voor het verzamelen van lokale metingen ontwikkelde Water Insight een eigen scanner: de WISP-3. Het havenbedrijf en Water Insight bekijken de komende periode of sedimentverspreiding van specifieke baggertechnologie in kaart kan worden gebracht.

Beter anticiperen

Door klimaatverandering krijgen we in toenemende mate extreme weersomstandigheden. i4sea ontwikkelt nauwkeurige modellen die voorkennis bieden over de toestand van getijden, stromingen, golven, wind en neerslag op hyperlokaal niveau en geeft advies over de voorspelde impact van het weer op de operaties van onder meer terminals en loodsen. De komende periode onderzoeken het havenbedrijf en i4Sea of deze informatie waarde toevoegt aan de nautische verkeersbegeleiding.

De modellen van i4Sea maken het mogelijk beter te anticiperen op de gevolgen van weersomstandigheden. Oprichter Bruno Balbi licht het toe in een video op de website van PortXL.

Partners Maritiem Nederland