HbR kiest vier innovatieve startups voor haven van de toekomst | Maritiem Nederland
Nieuws
Dave Vander Heyde (ceo Royal IHC) en Mare Straetmans (ceo PortXL) bij de toetreding van IHC tot PortXL (foto: IHC)

HbR kiest vier innovatieve startups voor haven van de toekomstredactie | vrijdag 15 juni 2018
Havenbedrijf Rotterdam, Smart Maritime Technology

In het kader van het jaarlijkse innovatieprogramma PortXL heeft het Havenbedrijf Rotterdam vier jonge bedrijven een samenwerking aangeboden. Met hun innovaties kunnen de startups een bijdrage leveren aan de haven van de toekomst.

“Rotterdam is een haven van pioniers. Dat betekent dat we constant zoeken naar hoe het slimmer, efficiënter, beter en duurzamer kan. Een programma als PortXL is belangrijk om wereldwijde vernieuwers volop ruimte, mogelijkheden en steun te bieden, zodat zij hier in Rotterdam verder kunnen werken aan de haven van de toekomst”, zei ceo Allard Castelein tijdens de bijeenkomst in de onderzeebootloods op het RDM-terrein.

Het havenbedrijf tekende pilotcontracten met vier startups, waarvan verwacht wordt dat zij impact op de haven zullen hebben. Met Tulyp Wind (Arkom) werd getekend om een studie te doen voor het vinden van een geschikte locatie in de haven voor het plaatsen van hun compacte windmolens. Met ECOncrete wordt gekeken of hun duurzame betonproducten kunnen worden toegepast op en in kademuren in de haven. Met Cargoledger wordt hun systeem getest dat het afhandelen en verzenden van ladingen eenvoudiger maakt. En als laatste is een contract gesloten met WhaleWashing, om te onderzoeken waar in de Rotterdamse haven de eerste ‘carwash’ ter wereld voor schepen zou kunnen komen.

Wereldwijde scouting

PortXL is in 2015 opgericht door het Havenbedrijf Rotterdam samen met partners Van Oord, Shell, Vopak, Boskalis, EY, Thales, Uniper, Rabobank, Rotterdam Port Fund, InnovationQuarter, gemeente Rotterdam en Erasmus Centre for Entrepreneurship. Het is het enige havengerelateerde startup programma ter wereld. PortXL scout wereldwijd naar startups in de sectoren Transport & Logistiek, Energie, Chemie & Raffinage en Maritiem. Tijdens het 'Shakedown 2018' evenement trad ook Royal IHC toe tot de partners van PortXL.

Tulpvormige turbine

Tulyp Wind heeft een windturbine ontwikkeld die lijkt op een tulp. Deze turbine is compact en zorgt voor minder geluidsoverlast. Daardoor is de windturbine gemakkelijker inpasbaar in de omgeving.

Blockchain toepassing

CargoLedger maakt oplossingen die het afhandelen en verzenden van ladingen eenvoudiger, transparanter en veilig maken door het gebruik van een blockchain. Ladingen worden gelabeld en verzonden. De ontvanger scant het label en heeft zo direct inzicht in condities van de lading, zoals temperatuur, vochtigheid en staat van de lading.

Ecologische kademuren

ECOncrete maakt het mogelijk kademuren op een ecologische manier te bouwen, zodat ze onderdak en voedsel bieden voor vissen en andere belangrijke soorten. Het verbetert de biologische en ecologische waarde van stedelijke, kust- en maritieme infrastructuur. De producten bestaan uit een combinatie van een speciale bio diversiteit versterkende beton (ad)mix, unieke oppervlaktestructuren en innovatieve, op wetenschap gebaseerde ontwerpen.

Innovatieve scheepsreiniging

Met een innovatieve technologie kan Whalewashing een scheepsromp reinigen, van vaartuigen vanaf 10 meter tot schepen van 400 meter. Dit draagt bij aan een energiezuinigere vaart.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland