Havens sorteren voor op autonoom varen | Maritiem Nederland
Nieuws
'Rotterdam wil klaar zijn voor de komst van slimme schepen en autonoom varen', zegt havenmeester René de Vries.

Havens sorteren voor op autonoom varenRedactie | woensdag 5 augustus 2020
Zeevaart, Havens

Slimme schepen zijn in opmars in de zeevaart en zelfs autonoom varen is niet langer toekomstmuziek. In Singapore is op 4 augustus het Maritime Autonomous Surface Ships (MASS) Port Network opgericht, een samenwerkingsverband van havens om te komen tot standaarden die communicatie tussen autonome schepen en de wal mogelijk maken. Port of Rotterdam is een van de ondertekenaars.

Naast Rotterdam maken havenautoriteiten uit China, Korea, Japan, Noorwegen, Denemarken, Finland en Singapore deel uit van het samenwerkingsverband. De komende tijd zal MASS gedetailleerde richtlijnen en voorwaarden formuleren voor proeven met autonoom varen. Daarnaast werken de zeehavens samen bij het vaststellen van internationale terminologie, standaarden voor scheepsrapportage, verkeersbegeleiding, gegevensuitwisseling en het vergemakkelijken van MASS-proeven tussen havens.

Rotterdam wil er klaar voor zijn

Namens Havenbedrijf Rotterdam ondertekende havenmeester René de Vries: “De haven zal nog vele jaren draaien om conventionele scheepvaart, maar slimme schepen en zelfs autonome schepen zullen deel uitmaken van de scheepvaart met bestemming Rotterdam. We willen er klaar voor zijn."

Slimme schepen hebben slimme havens nodig. In het kader van de scheepvaart vraagt dit zowel om een slimme Vessel Traffic Service (VTS) als slimme loodsdiensten. De Vries: "Daarom zijn we begonnen met onderzoek en ontwikkeling op onze verkeersbegeleiding. Hierbij maken we gebruik van sensoren, maar bijvoorbeeld ook van kunstmatige intelligentie bij risicovoorspelling. We doen ook onderzoek naar de effecten van MASS op onze haven, VTS, mensen en vaardigheden. Samenwerking staat daarbij centraal. Zowel in het binnenland als buitenland.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland