Havens groeien met cruisemarkt mee | Maritiem Nederland
Nieuws
De MS Rotterdam van de Holland America Lijn, aan de pier van de Rotterdam Passenger Terminal bij de Wilhelminakade.

Havens groeien met cruisemarkt mee

Janny Kok | woensdag 19 maart 2014
Havens, Havenbedrijf Rotterdam, Cruise

Jaarcijfers van Cruise Lines International Association (CLIA) van 2013 wijzen uit dat Amerikanen niet de enigen zijn die door de cruisemarkt worden aangetrokken.

“Cruisen in Europa blijft records verbreken”, zegt CLIA Netherlands voorzitter Nico Bleichrodt over de 4 procent toename tot 6,35 miljoen Europeanen die vorig jaar hun vakantie op een cruiseschip vierden. De cruisemarkt in Nederland maakte vorig jaar een groei van 4,2 procent tot 114.308 passagiers door, vergeleken met het jaar daarvoor. Opvallende trend is dat de almaar groter wordende cruiseschepen een vakantiebestemming op zich worden.

Het is even schrikken wanneer Bleichrodt zegt dat consumenten schepen bijna belangrijker gaan vinden dan de havens die ze aandoen. “Natuurlijk blijven havens belangrijk, maar ze zullen zich wel moeten aanpassen aan de ontvangst van grotere schepen. Er komen schepen met een accommodatiecapaciteit van 5.500 passagiers in de vaart en dan hebben we de bemanning van 2.000 niet eens meegeteld.”

De havens van Amsterdam en IJmuiden maken zich al lang op voor de ontvangst van dat soort schepen, al zal dat voor IJmuiden voor de sluizen makkelijker zijn. Rotterdam kan diepstekende schepen met een diepgang van 10,5 meter al lang aan de 700 meter kade van de Cruise Terminal ontvangen, maar heeft zeker vijf jaar gewacht voor gemeente en Havenbedrijf Rotterdam daadwerkelijk gingen investeren in een betere ontvangst op de terminal. In 2009 werd er een gemeentelijk budget van 3,25 miljoen euro vrijgemaakt voor een betere logistieke afwikkeling van passagiers en hun bagage in het terminalgebouw. Dat budget is begin dit jaar door gemeente en HbR aangevuld tot 7 miljoen euro.

De werkzaamheden moeten eind dit jaar voltooid zijn, waarmee de Cruise Terminal de groei tot ontvangst van zestig schepen per jaar aan moet kunnen. In Rotterdam zijn betrokkenen zich ervan bewust dat verwende cruisepassagiers wel een aantrekkelijker pakket moet worden aangeboden. De cruisemarkt lijkt daarin vertrouwen te hebben. Rederijen AIDA Cruises en Fred Olsen MSC Cruises en anderen willen naast de HAL ervaren of Rotterdam inderdaad een goed alternatief is voor Amsterdam en IJmuiden.

Partners Maritiem Nederland