Havens Cork en Amsterdam gaan samenwerken | Maritiem Nederland
Nieuws
Port of Cork is de op één na grootste haven van Ierland (foto: Wikipedia)

Havens Cork en Amsterdam gaan samenwerken

redactie | maandag 17 juni 2019
Havenbedrijf Amsterdam

Onder toeziend oog van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en ministers Sigrid Kaag en Stef Blok, hebben Port of Cork en Port of Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend in Cork. Beide havens gaan onderzoeken op welke gebieden ze elkaar kunnen versterken en ondersteunen.

Ierland is een belangrijke handelspartner voor Nederland. Het land exporteerde in 2017 voor ruim 5,5 miljard euro aan goederen naar Nederland. Nederland is daarmee de zesde exportbestemming voor Ierse goederen. Ierland importeerde in 2017 voor ruim 3,5 miljard aan goederen uit Nederland. Dit zijn met name medicijnen, machines en vervoermaterieel.

Zowel de haven van Cork als die van Amsterdam willen hun kennis en ervaring op een aantal gebieden met elkaar delen om de wederzijdse handel te promoten. Havenontwikkeling, stakeholdermanagement, cruiseontwikkeling, havenlogistiek en de impact van Brexit zijn wat dit betreft voor de hand liggende onderwerpen. Welke thema’s het uiteindelijk worden zal in de aankomende maanden nader worden bepaald. De overeenkomst is onderdeel van de ambitie van Port of Amsterdam om de positie in het short sea-segment te verstevigen.

Hoewel nog onduidelijk is welk Brexit-scenario het wordt, is de verwachting dat de logistiek via het Verenigd Koninkrijk duurder en complexer zal zijn. Daardoor worden directe (vaar)connecties met het Europese vasteland interessanter. De verwachting is dat dit gepaard gaat met een verschuiving van gebruik van de ‘landbrug’ via Engeland naar gebruik van directe vaarverbindingen met Nederland.

Gert-Jan Nieuwenhuizen, directeur Port of Amsterdam International, ziet veel mogelijkheden om samen te werken met Port of Cork, de één na grootste haven van Ierland. "Wij kijken vanuit partnerships naar havens waarmee we onze expertise kunnen delen en waar we kunnen bijdragen aan een succesvolle verdere havenontwikkeling. We onderzoeken scenario’s, kijken naar kansen en mogelijkheden en maken die met elkaar concreet."

John Mullins, voorzitter van Port of Cork: "Onze historische band met Nederland zorgt ervoor dat we elkaar goed kennen en door onze gezamenlijke doelen de samenwerking soepel is. Port of Cork investeert flink in havenontwikkeling en wij hebben grootse plannen voor onze commerciële positie. Wij kijken uit naar wat deze samenwerking onze beide havens gaat brengen."

Partners Maritiem Nederland