Havenonderhoud Nieuwpoort voorbeeld duurzaamheid | Maritiem Nederland
Nieuws
Cutterzuiger 'Hendrik Geeraert' in de haven van Nieuwpoort.

Havenonderhoud Nieuwpoort voorbeeld duurzaamheidRedactie | donderdag 5 december 2019
Baggeren

Deze week gingen de onderhoudsbaggerwerken in de jachthavens van Nieuwpoort (België) van start. De CO2-reducerende maatregelen bij de uitvoering van dit project zijn volgens Jan De Nul Group een voorbeeld voor de industrie en voor toekomstige baggerwerken in Europa. 

Het havenonderhoud vindt plaats in de havengeul en in de jachthavens van Nieuwpoort. Een groot deel van de baggerwerken wordt uitgevoerd door de cutterzuiger Hendrik Geeraert en de splijtbakken Magellano en Verrazzano.

Om op dit project 15 procent minder CO2 uit te stoten, worden de Magellano en Verrazzano voorzien van hernieuwbare biobrandstof uit gecertificeerde en duurzame afvalstromen (geleverd door Goodfuels). Samen met de Alexander von Humboldt varen er nu drie Jan De Nul schepen in de Benelux op duurzame brandstof.

Om zijn voortrekkersrol te onderstrepen rustte Jan De Nul ook het lokale kantoor in Nieuwpoort uit met zijn nieuwste energie-efficiënte bouwketen die 80 procent minder energie verbruiken dan een standaard werfkantoor.

Duurzame vloot in Europa

Op dit moment varen drie Jan De Nul schepen in de Benelux op 100 procent duurzame brandstof. En daar blijft het niet bij. “Begin 2020 komt onze nieuwe sleephopperzuiger Sanderus naar België voor onderhoudswerk op de Schelde en langs de kust”, zegt Michel Deruyck, Hoofd Energiecel bij Jan De Nul Group. “Dit nieuwe baggerschip is, net zoals al onze nieuwe schepen, een ULEv (Ultra-Low Emission vessel), uitgerust met uitlaatgasbehandeling waarmee we tot 99 procent van de nanopartikels uit de uitlaatgassen halen. Als dit schip ook vaart op hernieuwbare brandstof, dan resulteert dit in een maximale CO2-reductie en verminderde luchtemissies.” 

Bovendien tonen metingen aan dat deze schepen meer dan 90 procent minder stikstofoxide uitstoten. “Niet onbelangrijk bij de uitvoering van de suppletiewerken ‘Kustlijnzorg’ in Nederland”, aldus Deruyck.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland