Havenbedrijf Rotterdam verkoopt laatste ijsbreker | Maritiem Nederland
Nieuws
Siebren Dijkstra (rechts) overhandigt de sleutel van de RPA 20 aan nieuwe eigenaar Siebo Zijsling.

Havenbedrijf Rotterdam verkoopt laatste ijsbrekerredactie | vrijdag 26 maart 2021
Havenbedrijf Rotterdam

Op 26 maart is de RPA 20 uit de haven van Rotterdam vertrokken. De reserve-patrouilleboot is verkocht aan aannemer Zijsling en Zonen uit Jutrijp, Friesland. Dat bedrijf is ook eigenaar van zusterschip RPA 24. Met de verkoop vertrekt de laatste ijsbreker uit de Rotterdamse haven. 

 

De winters zijn niet meer koud genoeg waardoor stevige ijsvorming in de Rotterdamse haven zou kunnen ontstaan, zoals voor de oorlog toen over de Maas van zuid naar noord kon worden gelopen. De laatste keren dat de RPA 20 als ijsbreker diende, was in 2012 om de Delfshavense Schie begaanbaar te maken voor de binnenvaart. Dit extreme weer komt te weinig voor om speciaal daarvoor een schip in puike conditie achter de hand te houden.

De RPA 20 werd gebruikt als ijsbreker omdat het is uitgerust met een versterkte voorsteven. Voor het ijs breken werd het achterschip extra verzwaard met ballastwater, zodat het schip een beetje achterover helde. Daardoor kwam de schroef wat dieper te liggen om schade daaraan te voorkomen en kon het stevige voorsteven wat hoger over het ijs glijden. Het ijs brak wanneer het schip er tegen of overheen voer.

De RPA20 is in 1963 gebouwd bij scheepswerf Hendriks in Dodewaard met bouwnummer 548. Het schip is 23,6 m lang en 6,2 m breed en is in de jaren negentig nog gerenoveerd. Hendriks bouwde in de jaren zestig een serie van vier ijsbrekers, die bestond uit de RPA 20, RPA 22, RPA 23 en RPA 24. De laatste drie schepen zijn al enige tijd uit dienst

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland