Havenbedrijf Rotterdam gaat samenwerken met Panamakanaal | Maritiem Nederland
Nieuws
Rafael Pirro (Panama Canal Authority) en Marc Evertse (HbR) tekenden de overeenkomst (foto: HbR)

Havenbedrijf Rotterdam gaat samenwerken met Panamakanaalredactie | maandag 23 september 2019
Havenbedrijf Rotterdam

De Panama Canal Authority en het Havenbedrijf Rotterdam gaan samenwerken om de internationale handel tussen Europa en de Zuid-Amerikaanse westkust te bevorderen. De samenwerking biedt kansen voor het bedrijfsleven, logistieke complexen en projecten voor havenontwikkeling.

“Het verbrede Panamakanaal blijft de mondiale handelsroutes vernieuwen en versterkt onze positie als logistiek knooppunt van het Amerikaanse continent”, aldus Rafael Pirro, vicepresident Complementary Businesses van de Panama Canal Authority. “We zijn trots op onze samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, waarmee we onze klanten de meest efficiënte en consistente dienstverlening kunnen bieden en hen kunnen helpen nieuwe zakelijke kansen te ontwikkelen.”

De overeenkomst vindt plaats in een periode van voortdurende groei voor zowel het Panamakanaal als de haven van Rotterdam. Vorige maand vierde de haven voor de eerste zes maanden van 2019 een nieuw overslagrecord van 240,7 miljoen ton, 3,4 procent meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. In dezelfde maand, op 16 augustus om precies te zijn, vestigde het Panamakanaal een nieuw dagrecord van 1,706 miljoen ton op basis van het Panama Canal Universal Measurement System (PC/UMS). Spoedig daarna voer het 7000ste schip door het vernieuwde kanaal sinds het in 2016 was heropend.

Informatie-uitwisseling

Het memorandum van overeenstemming, dat na twee jaar kan worden verlengd, maakt het mogelijk om informatie over hun technologische capaciteiten uit te wisselen, waaronder de implementatie van digitale tools en applicaties voor efficiënter vervoer en kostenreductie. Het memorandum heeft ook betrekking op de uitwisseling van marktonderzoek, doorvoergegevens en plannen voor modernisering tussen beide partijen, evenals op gezamenlijke trainingsprogramma’s, onderzoeken en marketingactiviteiten.

Verduurzaming scheepvaart

Het Havenbedrijf Rotterdam en het Panamakanaal vervullen niet alleen beide een rol als regionaal logistiek knooppunt maar spannen zich ook in om de scheepvaart te verduurzamen. Als leden van de Global Industry Alliance (GIA), een publiek-privaat partnerschapsinitiatief dat wordt geleid door de IMO, werken ze al nauw samen. De GIA bestaat uit leiders binnen de maritieme sector en wil bereiken dat in de internationale scheepvaart efficiënter met energie wordt omgegaan en de uitstoot van broeikasgassen wordt teruggedrongen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland