Havenbedrijf Rotterdam blijft moderniseren | Maritiem Nederland
Nieuws
Havenbedrijf Rotterdam blijft moderniseren

Havenbedrijf Rotterdam blijft moderniseren

Erik van Huizen | vrijdag 5 april 2013

Havenbedrijf Rotterdam is met de ingebruikname van de nieuwe verkeerscentrale Hoek van Holland nog niet klaar met de modernisering van de haven, want binnenkort wordt ook het havencoördinatiecentrum in het World Port Center aangepakt.

Wethouder Jeannette Baljeu van Rotterdam opende de verkeerscentrale Hoek van Holland op 4 april. De oude centrale werd in 1956 geopend. Er stonden toen zeven radarposten. Nu zijn dat er 38 en zien de verkeersbegeleiders iedere vijf minuten een schip langsvaren. Ze begeleiden de schepen, die 57 kilometer voor de kust in het havengebied arriveren, tot aan de Maeslantkering en het Europoortgebied. Vanaf daar neemt de verkeerscentrale Rotterdam het over.
In de nieuwe centrale staat ook een compleet backup-systeem. Bij uitval kan vanaf daar de verkeerscentrale Rotterdam worden bediend. Op een simulator krijgt eigen personeel opleidingen en examens.
De nieuwe centrale is gebouwd op een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. “Dat is een enorm object”, zegt woordvoerder Tie Schellekens. “De bunker heeft muren van 1,5 meter dik. Afbreken was dus niet doenlijk. Voordeel is dat het er in de zomer aangenaam koel is. Maar ik zeg maar niet hoe koud het daar afgelopen winter is geweest.”

Partners Maritiem Nederland