Havenbedrijf introduceert bunkervergunning per 2021 | Maritiem Nederland
Nieuws
Passagiersvaartuigen blijven volgens havenmeester René de Vries

Havenbedrijf introduceert bunkervergunning per 2021Redactie | vrijdag 17 januari 2020
Havenbedrijf Rotterdam

Op de jaarlijkse persconferentie over de nautische jaarcijfers van Havenbedrijf Rotterdam bewaarde havenmeester René de Vries het nieuws voor het laatst. Rotterdam gaat in samenwerking met de collega-havenbedrijven van Antwerpen en waarschijnlijk ook Amsterdam per 1 januari 2021 een 'bunkervergunning' invoeren voor leveranciers van bunkerbrandstoffen voor de zeevaart.

Een concrete aanleiding voor invoering van de bunkervergunning is "het twijfelachtige imago" van de bunkersector. Er zouden behoorlijk wat klachten zijn over de kwaliteit en de kwantiteit van de geleverde brandstoffen. Een vergunningsysteem zorgt volgens De Vries voor "een level playing field en heldere kwaliteits- en kwantiteitsnormen".

Op dit moment gelden er geen bijzondere regels voor leveranciers van bunkerbrandstoffen en is er ook geen toezicht op de brandstoflevering. Alleen voor het bunkeren van LNG geldt een dergelijke vergunning. "Het is de bedoeling dat in deze vergunning voor het eerst stoffen staan aangewezen die beslist niet in bunkers mogen worden aangetroffen. Een vergunning zal de transparantie in de bunkermarkt aanzienlijk verbeteren", verwacht De Vries.

Over de vergunningsvoorwaarden zijn de havenbedrijven in het ARA-gebied nog in overleg. Een van de zaken die worden overwogen is het verplicht stellen van een zogenoemde mass flow-meter (per bunkerbedrijf). Hiermee kan met precisie de afgeleverde hoeveelheid worden gemeten. Met een mass flow-meter is wel een investering van zo'n 100.000 euro gemoeid.

Bunkeren van LNG

De Vries verwacht dat het bunkeren van LNG voor zeeschepen dit jaar een hoge vlucht zal nemen. Op dit moment varen er drie LNG-bunkerschepen in de haven en hebben nog vier andere LNG-bunkeraars een vergunning om LNG in de haven te mogen bunkeren. Hier komen dit jaar zeker nog twee bunkeraars bij.

Naar verwachting zal in 2020 twee tot vier keer per week een bunkering van zeeschepen vanuit een LNG-bunkerschip plaatsvinden en ook nog één tot twee keer per week vanuit tankwagens. Daarnaast verwacht De Vries één tot twee LNG-bunkeringen van binnenvaartschepen vanuit tankwagens.

Dodelijk slachtoffer

2019 was een relatief veilig jaar voor de scheepvaart in de Rotterdamse haven. Het afgelopen jaar arriveerden er 29.491 zeeschepen (15 meer dan in 2018) en circa 120.000 binnenvaartschepen. Het aantal ongevallen was met 113 niet hoger dan gemiddeld, maar doordat er één zeer ernstig ongeluk tussen zat bleef de index voor nautische veiligheid steken op 6,56 (het streefcijfer is 7). 

Door een aanvaring tussen een RHIB en een sloep was een dodelijk slachtoffer te betreuren. Bij drie van de vier ernstige ongevallen was passagiersvaart betrokken, evenals bij tien procent van alle ongevallen. Voor De Vries een reden om voor maatregelen te pleiten om passagier- en recreatievaart op de Rotterdamse vaarwegen verder te reguleren. "We hebben het toezicht aanzienlijk verhoogd, maar het blijft een zéér kwetsbare groep. Er moet wat gebeuren." Zo gaat het havenbedrijf in gesprek met het ministerie van IenW over een vaartbeperking van snelle motorboten. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland