Havenbedrijf helpt bij ontwikkeling Duitse waterstofhub | Maritiem Nederland
Nieuws

Havenbedrijf helpt bij ontwikkeling Duitse waterstofhubredactie | donderdag 23 september 2021
Binnenvaart, Havenbedrijf Rotterdam, MET Event

Havenbedrijf Rotterdam gaat samenwerken met DeltaPort Niederrheinhäfen. Doel is de Duitse binnenhavens in het noordelijke Roergebied te helpen bij de ontwikkeling van een regionaal knooppunt wordt voor de invoer van groene waterstof uit de haven van Rotterdam.

Ook verschillende Duitse ondernemingen zoals energieconcern Eon, Thyssengas, koelhuisexploitant Nordfrost en de regionale ontwikkelingsmaatschappij Kreis Wesel hebben de intentieverklaring ondertekend.

Groene waterstof kan een waardevolle bijdrage leveren aan de energietransitie die nodig is om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs te realiseren. Om aan de verwachte toenemende vraag naar groene waterstof te voldoen, zal Duitsland – net als Nederland –  waterstof moeten importeren.

Noordrijn-Westfalen

Voor DeltaPort is het doel van de samenwerking om activiteiten te bundelen en die te integreren in de waterstofstrategie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. 'De betekenis van dit project overstijgt onze regio aanzienlijk', zei Andreas Pinkwart (FDP), Minister voor Economische Zaken, Innovatie, Digitalisering en Energie van Noordrijn-Westfalen bij de ondertekening. Het project, getiteld H2UB DeltaPort, regelt de aanvoer van waterstof voor regionale gebruikers in de districten Wesel en Kleve.

Emile Hoogsteden, directeur Commercie van Havenbedrijf Rotterdam: '"oor het Havenbedrijf gaat het in deze samenwerking om twee essentiële projecten. Ten eerste dichten wij DeltaPort goede kansen toe om een draaischijf te worden voor de aan- en doorvoer van groene waterstof aangezien er in die regio talrijke competente partijen zijn die sterke interesse tonen in deze schone energiedrager. Voor zover lokale productie van waterstof ontoereikend is, kan die geïmporteerd worden via Rotterdam. Binnenvaart en spoor spelen hierin een centrale rol, naast buisleidingen.

Cool Corridor

Daarnaast wil het havenbedrijf een Cool Corridor helpen ontwikkelen, een vaste binnenvaartverbinding voor koelcontainers tussen Rotterdam en het Roergebied. Dankzij de investering van Nordfrost in een nieuw koellogistiek centrum dat op schone energie kan draaien, kunnen wij emissievrije binnenvaartverbindingen helpen opzetten met de deepsea terminals in Rotterdam, vergelijkbaar met de Alphenaar die voor bierbrouwer Heineken pendelt tussen Alphen aan den Rijn en Moerdijk.'

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland