Havenbedrijf Amsterdam: emissies in 2030 fors naar beneden | Maritiem Nederland
Nieuws
De uitstoot van afgemeerde cruiseschepen in Amsterdam moet in 2030 zijn gehalveerd (foto: AIDA)

Havenbedrijf Amsterdam: emissies in 2030 fors naar benedenBart Stam | woensdag 1 november 2017
Havenbedrijf Amsterdam, Cruise

Havenbedrijf Amsterdam heeft vandaag zijn Visie Schone Scheepvaart gepresenteerd die zich uitstrekt tot 2030. Belangrijke onderdelen zijn dat afgemeerde binnenvaart- en riviercruiseschepen over dertien jaar nauwelijks nog schadelijke stoffen uitstoten binnen de Ring A10, terwijl grote cruiseschepen hun emissies hebben gehalveerd. Tot 2021 investeert het havenbedrijf alvast 10 miljoen euro.

“De Visie Schone Scheepvaart is de verdere invulling van onze Havenvisie 2030, het Strategisch Plan 2017-2021 en de Duurzaamheidsagenda.” Dit zegt projectleider Henri van der Weide, beleidsadviseur milieu en veiligheid van Havenbedrijf Amsterdam. Centraal in deze visie staan de emissies die schepen produceren tijdens het varen, afmeren, laden en lossen. Hieronder vallen ook geluid en afval.

Een van de belangrijkste ambities is dat binnenvaart- en riviercruiseschepen in 2030 vrijwel geen NOx, SOx en fijnstof meer uitstoten aan de kade en binnen de Ring A10. Momenteel bezoeken jaarlijks zo’n 39.000 binnenvaartschepen en 1900 riviercruiseschepen de Amsterdamse haven. Daarom moeten in 2021 de ligplaatsen voor deze schepen beschikken over walstroom.

Vanaf medio 2018 heeft de Amsterdamse haven een LNG-bunkerstation. Voorts mogen er bij het ontgassen van binnenvaarttankers geen benzeendampen meer vrijkomen. Samen met het bedrijfsleven ontwikkelt het havenbedrijf hiervoor een ontgassingsinstallatie.

Ook voor zeeschepen, momenteel zo’n 4750 per jaar, wil het havenbedrijf in 2030 duurzame faciliteiten als walstroom, LNG en biobrandstoffen aanbieden. Zeeschepen met een goede Environmental Ship Index kunnen ook in de toekomst rekenen op een korting van het havengeld. Amsterdam was in 2011 de eerste haven in de wereld die deze index toepaste.

Emissiereductie cruiseschepen

Een belangrijk onderdeel is ook dat de grote cruiseschepen in 2030 vijftig procent minder emissies uitstoten aan de kade. Sommige omwonenden van Passenger Terminal Amsterdam hebben hier last van. Van der Weide: “Het havenbedrijf is momenteel in overleg over deze emissiereductie met de cruiserederijen en met brancheorganisatie CLIA.” Ook gaat Havenbedrijf Amsterdam nauwkeurige emissiemodellen ontwikkelen voor zowel de cruisevaart als overige schepen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland