Haven sorteert voor op autonoom vervoer interne baan | Maritiem Nederland
Nieuws
De Container Exchange Route op de Maasvlakte zorgt voor een efficiënte uitwisseling van 1 miljoen containers per jaar.

Haven sorteert voor op autonoom vervoer interne baanRedactie | vrijdag 5 juni 2020
Havenbedrijf Rotterdam, Smart Maritime Technology

Port of Rotterdam begint met de Europese aanbesteding voor de vervoersdienst van containers via de 'interne baan' op de Maasvlakte, beter bekend als de Container Exchange Route (CER). Het gaat hierbij zowel om hybride transportvoertuigen als het vervoer van de containers zelf (Transport as a Service). De voertuigen moeten volledig autonoom kunnen rijden maar ook met een chauffeur. 

Het havenbedrijf kiest voor deze opzet omdat hybride autonoom vervoer bijdraagt aan een zo efficiënt mogelijk onderling containertransport en tegelijkertijd terminals vrij laat in de wijze van vervoer op hun eigen terminalterrein. Dochteronderneming PortShuttle van het havenbedrijf wordt de operator van de CER. Dat houdt in dat PortShuttle verantwoordelijk is voor de rittenplanning, administratie en facturering.

Autonoom of handmatig

Tussen de aangesloten terminals op de Maasvlakte rijden de voertuigen volledig autonoom. Vanaf het moment dat een voertuig de CER verlaat en een terminalterrein betreedt, kan een chauffeur de besturing desgewenst overnemen. De keuze voor autonoom of handmatig 'natransport' is onder meer afhankelijk van de manier waarop de terminalbedrijven zijn ingericht.

Het Havenbedrijf streeft ernaar om in het eerste kwartaal van 2021 een (voorlopige) keuze te maken uit de uitgebrachte offertes op de Tenderned website. Doel is om nog in dat kwartaal te beginnen met de aanleg van het nieuwe vervoersysteem op de CER. Na een periode van testen, kan de CER eind 2021 commercieel in gebruik worden genomen.

Tekst gaat door onder de video (bron: Havenbedrijf Rotterdam).

Interne baan

De CER is een interne baan op de Maasvlakte van 17 km lang waarover containers op een efficiënte wijze kunnen worden uitgewisseld. De CER stelt spoor-, binnenvaart- en feeder operators in staat om hun bezoeken aan de terminals te optimaliseren. Als de CER in gebruik komt kunnen containerterminals, lege containerdepots, de Rijksinspectieterminal, distributiecentra en andere bedrijven de containers via voertuigen over deze baan met elkaar uitwisselen. Het uitwisselen van containers gaat dan sneller en goedkoper en het scheelt opstoppingen rond de terminals.

Het havenbedrijf heeft hoge verwachtingen van het nieuwe vervoersysteem voor de uitwisseling van containers. De CER moet zorgen voor meer flexibiliteit, een betere connectiviteit, minder risico op congestie, kortere havenverblijftijd en lagere kosten. "Een goed werkende CER, met een concurrerende vervoersprijs, leidt tot efficiëntere afhandeling van containers, die op zijn beurt weer leidt tot meer lading voor de haven van Rotterdam, met meer werkgelegenheid op de terminals."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland