Platform voor het gehele maritieme cluster
Nieuws
De groei in containeroverslag is vooral te danken aan hogere import en transshipment volumes (foto: Kees Torn/HbR)

Haven Rotterdam investeert fors in infrastructuur en digitalisering

redactie | donderdag 25 juli 2019
Havenbedrijf Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam zag de overslag in het eerste halfjaar met 3,4 procent stijgen naar 240,7 miljoen ton. De financiële resultaten waren navenant. De omzet pluste met 4,0 procent en het resultaat voor belastingen met 7,0 procent naar 134,8 miljoen euro. Dit schept ruimte voor forse investeringen in infrastructuur en digitalisering.

“Het gaat goed met de overslag in de haven, met name in het strategisch belangrijke marktsegment containers", zei ceo Allard Castelein bij de presentatie van de halfjaarcijfers. "De financiële resultaten van het Havenbedrijf zijn goed. Daardoor kunnen we blijven investeren in de haven, in fysieke infrastructuur én in digitale oplossingen voor handel en logistiek.”

Met 177,1 miljoen euro bleef het investeringsniveau in het eerste halfjaar hoog. Het Havenbedrijf werkt onder meer aan het verhogen van de betrouwbaarheid in de logistieke keten. In mei werd de eerste paal geslagen voor de Container Exchange Route. De aanleg van het Theemswegtracé, waarbij een gedeelte van de havenspoorlijn wordt omgelegd, ligt op schema.

De digitale transformatie van haven en logistiek staat hoog in het vaandel. Dit verhoogt niet alleen de efficiency in de grote handelsroutes, maar zorgt ook voor lagere kosten en CO2-reductie. Een van de projecten is de met sensoren volgehangen Container 42 die een twee jaar durende wereldreis maakt. Met behulp van de real-time informatie kunnen wachttijden worden verminderd en aanleg-, laad-, los- en vertrektijden worden geoptimaliseerd. De haven past de verzamelde inzichten toe om zijn concurrentiepositie verder te versterken.

Energietransitie

Ook op het terrein van de energietransitie is vooruitgang geboekt. Zo toont het bedrijfsleven veel interesse om deel te nemen aan het Porthos-project voor opslag van CO2 in lege gasvelden onder de Noordzee. Vorige maand liet H-Vision zien dat het haalbaar is om op grote schaal CO2-neutraal geproduceerde waterstof - zogenoemde 'blauwe' waterstof - toe te passen in industriële processen. Hiermee kan de uitstoot van CO2 nog vóór 2030 met twee tot vier megaton omlaag.

Castelein plaatst een kanttekening bij de CO2-heffing in het Klimaatakkoord van het kabinet. “De voorgestelde clusterbenadering, de focus op infrastructuur en op waterstof bieden kansen voor de industrie in Rotterdam. Echter, we vinden het van groot belang dat de invoering van een CO2-heffing gelijk op gaat met het realiseren van noodzakelijke fysieke infrastructuur opdat bedrijven mogelijkheden geboden krijgen om hun CO2-footprint te kunnen verlagen."

Door de gespannen handelsrelatie tussen de VS en China en de aanhoudende onzekerheid over de invoering van handelstarieven na Brexit, verwacht Castelein voor het tweede halfjaar "een lichte afzwakking van de groei in goederenoverslag". 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland