Haven Rotterdam hard getroffen door coronacrisis | Maritiem Nederland
Nieuws
Een afname van het overslagvolume tussen 10 en 20 procent op jaarbasis lijkt zeer waarschijnlijk.

Haven Rotterdam hard getroffen door coronacrisisRedactie | donderdag 16 april 2020
Havenbedrijf Rotterdam

In het eerste kwartaal is de haven van Rotterdam hard getroffen door de impact van vraaguitval door de coronacrisis. De overslag kreeg flinke klappen en daalde met 9,3 procent tot 112,4 miljoen ton. Vanaf april zal de impact echt duidelijk worden. "Een afname van het overslagvolume tussen 10 en 20 procent op jaarbasis lijkt zeer waarschijnlijk", zegt CEO Allard Castelein.

Vooral de komende maanden zullen de gevolgen van de pandemie 'zware sporen' trekken in goederenoverslag en het logistieke proces. Het eerste kwartaal van 2020 was volgens het havenbedrijf "een zeer uitzonderlijke periode met ernstige verstoringen in productieprocessen en logistieke ketens op mondiale schaal. Gesloten fabrieken, strengere grenscontroles en restricties in persoonlijke bewegingsvrijheid hebben wereldwijd samenlevingen ontwricht. Deze ongekende situatie en de gevolgen daarvan hebben effect op knooppunten van internationale handelsstromen zoals de haven van Rotterdam."

Containeroverslag stabiel

De daling van de overslag was met -13,9 procent even groot bij de droge massagoederen (ijzererts en schroot, kolen en agribulk) als bij de natte massagoederen (ruwe aardolie, minerale olieproducten en LNG). De overslag van ijzererts en LNG onttrok zich aan de malaise en kende een behoorlijke plus. De containeroverslag bleef met 37,9 miljoen ton bijna op het niveau van het eerste kwartaal van 2019. De overslag van breakbulk (vooral Roll-on/Roll-off) daalde met 6,5 procent.

Vooruitzichten

De sterk teruglopende wereldeconomie als gevolg van de pandemie zal ook een grote impact hebben op de haven van Rotterdam. Een afname van het overslagvolume tussen 10 en 20 procent op jaarbasis lijkt zeer waarschijnlijk. Deze prognose is afhankelijk van de duur van maatregelen en de snelheid van herstel van productie en wereldhandel.

In het containersegment vindt op dit moment een reductie plaats van ongeveer 25 procent van de capaciteit tussen Azië en Europa door minder vraag naar transport. Deze capaciteitskrimp zal in het komend kwartaal ook in de Rotterdamse haven duidelijk merkbaar zijn.

Het RoRo-verkeer wordt direct geraakt door de mindere economische activiteit in Europa en zal zolang de lockdown in verschillende landen voortduurt een fors lager volume kennen. De aanvoer van ijzererts en kolen voor de Duitse staalindustrie zal afnemen als gevolg van vraaguitval uit de auto-industrie en de bouw. De afname in het gebruik van olieproducten voor transport zorgt voor minder noodzaak tot aanvoer van ruwe olie. Volatiliteit in de oliemarkt kan overigens wel zorgen voor een toename van handelsstromen.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland